Moskva: Ugašen požar, izgoreo zvonik u manastiru „Novodevičji“, u blizini Kremlja

Prema izvoru u policiji, požar se širio od 30. do 70. metra konstrukcije oko zvonika. Prema procenama vatrogasnih službi površina požara bila je oko sto kvadratnih metara

Zvonara moskovskog „Novodevičji“ manastira je ugašena. Niko nije nastradao.

Petar Birjukov, zamenik moskovskog gradonačelnika koji je odmah došao na mesto događaja, izjavio je da bi uzrok požara moglo biti neoprezno baratanje vatrom.

Moskovski „Novodevičji“ manastir, ili manastir Bogorodice Smolenske, koji je pod zaštitom Uneska, bio je u plamenu.

Ruski mediji prethodno su javili da su gorele skele oko manastirskog zvonika koji se nalazi pod rekonstrukcijom, a uzrok požara nije bio poznat.

Prema izvoru Interfaksa u policiji, požar se širio od 30. do 70. metra konstrukcije oko zvonika. Prema procenama vatrogasnih službi površina požara bila je oko sto kvadratnih metara.

Požar je prijavljen u 22.15 po lokalnom vremenu, a vatrogasci su stigli četiri minuta kasnije.

Manastir je ženski, osnovan je 1524. godine i pripada epohi moskovskog baroka. Još uvek je većim delom u svom originalnom obliku, nalazi se pod zaštitom Uneska i jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija Moskve.

Poznat je i kao mesto na kojem su sahranjeni mnogi ruski velikani poput pisca Antona Pavloviča Čehova, bivšeg lidera SSSR-a Nikite Hruščova, kompozitora Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča, čuvenog režisera i glumca Konstantina Stanislavskog, bivšeg predsednika Borisa Jeljcina i muzičara Mstisalva Rostopoviča. (Novosti)