Moskva: Krim istorijski deo Rusije

  • Post category:UDARNE VESTI

Rusija je saopštila da ima istorijsko pravo na Krim i odbacila nove sankcije SAD povodom aneksije tog poluostrva, koje se do ove godine nalazilo u sastavu Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da sankcije neće primorati zvaničnu Moskvu da se odrene Krima, jer je Krim „istorijski i integralni deo Rusije“.

Američki predsednik Barak Obama uveo je sveobuhvatnu zabranu trgovine sa tom teritorijom, kroz uredbu kojom se zabranjuje izvoz ključne američke robe i usluga, a ujedno blokira izvoz s Krima. U saopštenju Bele kuće navodi se da je namera uredbe da „pruži jasniju sliku američkim korporacijama, koje posluju u tom regionu“, i da je predsednik Obama želeo da demonstrira da Vašington „neće prihvatiti rusku okupaciju“ Krima.

Krim je nekada bio republika u bivšem Sovjetskom Savezu, ali je 1954. pripojen tadašnjoj Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici i ostao je u sastavu Ukrajine, kada je ta zemlja dobila nezavisnost posle raspada SSSR-a.

Zabrana trgovine obuhvata sankcije za 24 pojedinca i kompanije za koje se smatra da doprinose nemirima u istočnoj Ukrajini.

Pre SAD, slične mere su ranije ove nedelje uvele Evropska unija i Kanada.(Glas Amerike)