MONDO

  • Post category:UDARNE VESTI

Vesti dana »

Oštetili robne rezerve za 270 miliona dinara

Beta
pre 6 sati
BEOGRAD, 11. decembra 2014. (Beta) – Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je u četvrtak da je policija po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja čime su Republičku direkciju za robne… »

LaWS

Štampa | El. pošta

Američki laserski sistem testiran u Persijskom zalivu

 

Zvaničnici američke Kancelarije za mornaričko istraživanje objavili su izveštaj o tromesečnim probama novog laserskog sistema (LaWS) postavljenog na brodu Pons (USS Ponce). Novi sistem se izuzetno dobro pokazao u svim vremenskim uslovima, prevazilazeći mnoga očekivanja. Američka mornarica planira da prototipove ovog sistema nakon 2020. godine ugrađuje na svoje brodove.

Novi laserski sistem razvijen je saradnjom Kancelarije za mornaričko istraživanje, Komande mornaričkih sistema, Laboratorije za pomorska istraživanja, Centra za mornaričko ratovanje i drugih industrijskih partnera.

Testiranje sistem „LaWS“

„Laserska oružja su moćna, povoljna i igraće ključnu ulogu u budućnosti pomorskih vojnih operacija. Koristili smo ovaj sistem u izuzetno teškim uslovima, gurali ga do maksimuma, a on je bez većih problema pronalazio mete i uništavao ih skoro momentalno“, rekao je admiral Metju L. Klander, koji inače vodi sva odeljenja i tela za mornarička istraživanja.

Laser, foto 1.jpg

Mornari su mesecima testirali laser i prijavili da je sistem radio savršeno, čak i u lošijim vremenskim uslovima sa jakim vetrom, visokim talasima i velikom vlažnošću vazduha.

Sistem se kontroliše putem kontrolora, a na mnoge pretnje može da deluje

Opširnije…