MOGUĆ NOVI UDAR NA DŽEP Vlada razmatra povećanje PDV

Srbija je obećala MMF-u da će povećati stopu PDV-a i akcize na gorivo ako dosadašnje mere ne budu dovoljne.

(+)

U Vladi se nezvanično može čuti da se o svemu još razgovara, da prihodi zasad idu dobro i da je povećanje poreza na dodatu vrednost „rezervni plan“.
S druge strane, ekonomisti kažu da je dobro što u Vladi razmišljaju o mogućem povećanju PDV-a.

– Srbija spada među države koje imaju umerenu stopu PDV-a. Verujem da je bolje da država poveća porez nego da dodatno otpušta radnike u javnom sektoru ili da dodatno umanjuje njihove zarade i penzije. Povećanje PDV-a će verovatno malo pogurati i inflaciju, što je u ovom momentu, kada beležimo i pad cena, dobro. Uz to, budžet će imati siguran dodatni prihod, što će zahtevati i manja zaduženja – kaže za „Blic“ Goran Nikolić.
Fiskalni savet je izračunao da, i pored smanjenja plata i penzija za deset odsto, i dalje postoji rupa u budžetu koja se može pokriti samo još povećanjem PDV-a. Oni računaju da bi se povećanjem poreza državnoj kasi obezbedilo dodatnih oko 400 miliona godišnje.
I ostali ekonomisti imaju slično mišljenje. Tako i Milojko Arsić sa beogradskog Ekonomskog fakulteta veruje da će država, uz otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru, doći do održivog iznosa javnog duga samo ukoliko podigne porez na dodatu vrednost za tri do četiri odsto.

 

I sokovi skuplji zbog akciza?
Promena Zakona o akcizama koja će predvideti uvođenje akcize na struju može se, tvrde izvori „Blica“, iskoristiti i za uvođenje akcize na bezalkoholna pića. Planirano je da akcize na sokove koji sadrže veće količine voća budu dinar po litru, dok bi taj namet za gazirana pića iznosio dva dinara po litru.  (Blic)