Mihajlović: Južni tok je pitanje odnosa velikih sila

BLIC

Mihajlović: Južni tok je pitanje odnosa velikih sila

Beta | 07. 10. 2014. – 12:32h | Komentara: 2

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je pitanje izgradnje gasovoda Južni tok pre svega pitanje odnosa Evropske unije i Rusije i da Srbija čeka na njihove odluke.

Mihajlović:Južni tok je pitanje odnosa velikih sila

– Mi smo sa strane, mi čekamo odluke velikih da bismo mogli da realizujemo odluke velikih – rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

 

 

Kako je navela, te odluke još nisu u potpunosti donate, osim odluke same Evropske unije da Južni tok „sasvim sigurno“ može da se gradi. Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je juče u Briselu da se „politički uslovi za projekat Južni tok nisu stekli, s obzirom na situaciju u Ukrajini, i da svi projekti moraju imati potpuni i jasan pravni osnov“, kad je reč o propisima EU.

 

Ona je istakla da će, „ako i kad politički uslovi ponovo postanu normalni, onda moći da počnu tehnički pregovori“ o Južnom toku. Zvanični Vašington se pre dva dana jasno oglasio pozivom da se „prekinu sklopljeni prljavi poslovi“ za izgradnju Južnog toka.

 

Neki zapadnoevropski mediji su u tom stavu, koji je iznela pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktoria Nuland, prepoznali zahtev da članice EU stave van snage ugovore koji su s Rusijom sklopili za izgradnju gasovoda.