Mediji: Saudijska Arabija bi dozvolila Izraelu let do Irana

  • Post category:UDARNE VESTI

Saudijska Arabija je obavestila Izrael da je spremna da dopusti prelet izraelskih ratnih aviona preko svoje teritorije da bombarduju nuklearna postrojenja u Iranu, ako se pokaže kao neophodno, javio je drugi kanal izraelske televizije.

Ta TV stanica se poziva na dobro obaveštenog evropskog zvaničnika u Briselu, koji je rekao da su “saudijske vlasti u potpunosti koordinisale s Izraelom sva pitanja vezana za Iran”. Sudeći po televizijskom izveštaju, Izrael i Saudijska Arabija dele obaveštajne informacije o iranskom nuklearnom programu i brinu se zbog koncesija na koje bi Zapad mogao da pristane u sporazumu s Teheranom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu govoriće o iranskoj opasnosti na zajedničkoj sednici Kongresa SAD 3. marta, na poziv predsedavajućeg Predstavničkog doma republikanca Džona Bonera. Bela kuća i lideri demokrata izrazili su, međutim, nezadovoljstvo zbog planiranog govora, samo dve nedelje pre prevremenih opštih izbora u Izraelu.

Izraelski TV Kanal dva javio je da su Saudijci tražili od Izraela neku vrstu napretka po palestinskom pitanju kako bi saradnja Rijada s tom zemljom mogla da bude prihvatljivija muslimanskom svetu. Zvanične izraelske reakcije na TV izveštaj nije bilo.

Ako bi izraelski avioni nadletali saudijsku teritoriju bili bi pošteđeni dugog obilaska Persijskog zaliva i imali bi više vremena za mete.

Ovaj izveštaj objavljen je u vreme kada grupa zemalja P plus 1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija plus Nemačka) teži da postigne sporazum s Iranom, u nadi da će diplomatski pristup sprečiti Iran da razvije atomsku bombu.

Rok za postizanje osnovnog okvira sporazuma je 31. mart. (isra-news)