Matićeva i društvo iz SIEPA oštetili budžet za 119 miliona dinara

  • Post category:UDARNE VESTI

Četvoro bivših rukovodilaca SIEPA naći će se uskoro na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, saznaje „Blic“.

Jasna Matić

Istraga protiv bivše ministarke za telekomunikacije Jasne Matić i bivših čelnika Agencije za strana ulaganja Božidara Laganina, Vesne Perić i Bojana Jankovića je u završnoj fazi. Čeka se još drugi deo ekonomskog veštačenja, ali se tužilac ne koleba oko podizanja optužnice.
– Osumnjičeni su da su oštetili budžet za 119 miliona dinara, kao i da su drugima omogućili da zarade 91 milion. Preti im kazna od dve do 12 godina zatvora – kaže izvor „Blica“.

 

 
Od 2006. do 2013, prema krivičnoj prijavi, zaključili su 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu, sa već zaposlenim u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA.
– Bili su dodatno plaćeni za poslove koje su već radili u Agenciji. Autorski ugovori bili su identični onom što je u opisu njihovog radnog mesta – tvrdi izvor „Blica“.
Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja, kadar G17 plus, bila je i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Uhapšena je 26. marta, zajedno sa bivšim direktorom SIEPA Božidarom Laganinom. Tada su privedeni i Vesna Perić, takođe bivša direktorka SIEPA, kao i Bojan Janković, bivši zamenik direktora SIEPA. (Blic)