Matić: Uznemirujuća odluka o puštanju Romića i Radonjića

Kao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić danas ukazuje da je iznenađen „neobičnošću odluke Sudskog veća da pusti iz pritvora Ratka Romića i Milana Radonjića, optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije.

 1

Piše: FoNet

Beograd 06. jul 2017. 16:33

Matić: Uznemirujuća odluka o puštanju Romića i Radonjića

Foto: Medija centar

Kao i da im odredi kućni pritvor, tim pre što se četvrtooptuženi Miroslav Kurak, u ovom slučaju, još nalazi u bekstvu“.

„Ono što dodatno zbunjuje predstavalja činjenica da je pre desetak dana viša sudska instanca odbila žalbu optuženih na prethodno produženje pritvora, a u međuvremenu nije došlo do promene bilo kojih okolnosti“, napominje Matić.

Prema njegovoj oceni, posebno takođe zabrinjava činjenica da su pojedini svedoci u izjavama pred sudskim većem izjavljivali da im je prećeno, a da još nije utvrđeno ko im je pretio, niti je završeno saslušanje svih svedoka.

„Uz puno poštovanje nezavisnosti suda, svesni i prava optuženih na suđenje u razumnom roku“, Matić izražava „veliko uznemirenje ovakvom odlukom sudskog veća i činjenicom da opuženi za ubistvo jednog novinara dobijaju povlašćeniji tretman u postupku koji se vodi“.

Matić se nada „da će se tužilac žaliti na ovu odluku“ i najavljuje da će Komisija za istraživanje ubistava novinara održati sednicu na kojoj će se analizirati novonastala situacija, moguće nove aktivnosti, i da će o tome obavestiti javnost.

Kućni pritvor neprimerena privilegija

Slavko Ćuruvija fondacija uznemirena je odlukom sudskog veća na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije da ukine zatvorski pritvor Ratku Romiću i Milanu Radonjiću.

Ne ulazeći u preispitivanje formalnih i suštinskih razloga za takvu odluku suda – ta mogućnost je svakako na raspolaganju nadležnom tužiocu – Fondacija podseća da je reč o osobama koje su optužene za krivično delo teškog ubistva, te da u ovim okolnostima kućni pritvor uz obavezu nošenja „nanogice“ može izgledati kao davanje neprimerenih privilegija.

Fondacija će nastaviti da prati suđenje sa pojačanom pažnjom.

Kao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić danas ukazuje da je iznenađen „neobičnošću odluke Sudskog veća da pusti iz pritvora Ratka Romića i Milana Radonjića, optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije. 1 Piše: FoNet Beograd 06. jul 2017. 16:33 Foto: Medija centar Kao i da im odredi kućni pritvor, tim pre što se četvrtooptuženi Miroslav Kurak, u ovom slučaju, još nalazi u bekstvu“. „Ono što dodatno zbunjuje predstavalja činjenica da je pre desetak dana viša sudska instanca odbila žalbu optuženih na prethodno produženje pritvora, a u međuvremenu nije došlo do promene bilo kojih okolnosti“, napominje Matić. Prema njegovoj oceni, posebno takođe zabrinjava činjenica da su pojedini svedoci u izjavama pred sudskim većem izjavljivali da im je prećeno, a da još nije utvrđeno ko im je pretio, niti je završeno saslušanje svih svedoka. „Uz puno poštovanje nezavisnosti suda, svesni i prava optuženih na suđenje u razumnom roku“, Matić izražava „veliko uznemirenje ovakvom odlukom sudskog veća i činjenicom da opuženi za ubistvo jednog novinara dobijaju povlašćeniji tretman u postupku koji se vodi“. Matić se nada „da će se tužilac žaliti na ovu odluku“ i najavljuje da će Komisija za istraživanje ubistava novinara održati sednicu na kojoj će se analizirati novonastala situacija, moguće nove aktivnosti, i da će o tome obavestiti javnost.  Kućni pritvor neprimerena privilegija Slavko Ćuruvija fondacija uznemirena je odlukom sudskog veća na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije da ukine zatvorski pritvor Ratku Romiću i Milanu Radonjiću. Ne ulazeći u preispitivanje formalnih i suštinskih razloga za takvu odluku suda – ta mogućnost je svakako na raspolaganju nadležnom tužiocu – Fondacija podseća da je reč o osobama koje su optužene za krivično delo teškog ubistva, te da u ovim okolnostima kućni pritvor uz obavezu nošenja „nanogice“ može izgledati kao davanje neprimerenih privilegija. Fondacija će nastaviti da prati suđenje sa pojačanom pažnjom. (Danas)