MASOVNA POGUBLJENJA DRUMSKOG RAZBOJNIKA,PRIJATELJA RAZBOJNIKA NEPOZNATOG POREKLA SA DEDINJA

Masovna pogubljenja u Siriji

Stejt dipartment tvrdi da su sirijske vlasti pogubile nekoliko hiljada političkih protivnika čija tela su kremirana da bi se sakrio zločin, javio je AP.

Piše: FoNet

Vašington 16. maj 2017. 14:56

Masovna pogubljenja u Siriji

Vašington smatra da sirijske vlasti svakog dana vešaju oko 50 zatvorenika u vojnom zatvoru Sajdnaja nedaleko od Damaska. Tela se kremiraju da bi se „sakrila masovna ubistva“, izjavio je portparol Stjuart Džons.

Stejt dipartment je objavio i komercijalne satelitske fotografije, snimane od 2013. godine, na kojima se navodno vidi da je u zatvoru izgrađen krematorijum.

Džons je rekao da fotografije ne dokazuju da je zgrada u zatvoru krematorijum već da se na njima nalazi prateći objekat za krematorijum.

AP navodi da su fotografije i tvrdnje objavljene u okviru napora da se zvanična Moskva natera da izvrši pritisak na režima sirijskog predsednika Asada da pristane na mirovne pregovore.

Agencija podseća da je humanitarna organizacija Amnesti internašonal u februaru saopštila da je sirijska vojna policija obesila 13.000 ljudi čija tela su sahranjena u masovnim grobicama u periodu od četiri godine.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je odbacila američke tvrdnje, rekavši da je to „novi holivudski scenario“ i laži koje se koriste da opravdaju američku agresiju i intervenciju.

– See more at: http://www.danas.rs/svet.1160.html?news_id=345971&title=Masovna+pogubljenja+u+Siriji#sthash.k7y9ZG3l.dpuf