Makedonci idu na referendum

  • Post category:UDARNE VESTI

Makron podržao dogovor sa Grčkom i pozvao Makedonce na referendum

Makron podržao dogovor sa Grčkom i pozvao Makedonce na referendumFoto: Beta/AP/Ludovic Marin

Predsednik Francuske Emanuel Makron priključio se danas pozivima da građani Makedonije izađu na predstojeći referendum i istakao da dogovor sa Grčkom omogućava budućnost njihove zemlje. 

U video poruci makedosnkim građanima Makron je rekao da snažno podržava dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i da smatra da taj dogovor ima centralno mesto u budućnosti Makedonije.

Francuski predsednik je rekao da ne može da se stavi na mesto građana Makedonije, zato što glasaju nezavisno, ali da veruje u njihovu mudrost.

„Vi treba da izaberete i da odlučite da li ste za promenu Ustava da bi dogovor postao važeći. Da postanete Severna Makedonija, saglasno dogovoru. Ja sam odlučno za i čvrsto verujem da je ovaj dogovor dobar. Za vas, za celi region i Evropu“, poručio je Makron Makedoncima.

Prema njegovim rečima, dogovor sa Grčkom potpsan u Prespi je veliki iskorak, kojim se stavlja tačka na 27-godišnji spor (oko imena Makedonija).

„Taj iskorak je napravljen hrabrošću lidera vaše zemlje i Grčke. Takozvani dogovor iz Prespe od 17. juna omogućava napredak i pripremu za budućnost“, istakao je Makron u izjavi koja je objavljena na Fejsbuk stranici Ambasade Francuske u Skoplju (facebook.com/France.Macedoine).

Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđena je promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

autor: SAizvor: Beta

Ostavi komentarOstavi komentar >>