Liban ograničava priliv izbeglica

Liban je odlučio da smanji priliv izbeglica iz susedne Siriji, nametanjem novih ograničenja onima koji pokušavaju da udju u Liban.

Sirijske izbeglice u LibanuSirijske izbeglice u Libanu

Sirijcima je sada potrebna viza da uđu u Liban, koji pokušava da izađe na kraj sa više od miliona izbeglica koji su prešli granicu od izbijanja rata u Siriji 2011. Masovni priliv izbeglica značajno je opteretio libansku infrastrukturu.

Nove mere donete su nakon prethodnih pokušaja da se ograniči prelazak izbeglica preko loše obezbeđenih granica. Propisi su međutim izazvali veliku zabrinutost među onima koji pokušavaju da pobegnu od rata u Siriji, u kojem su milioni ljudi ostali bez krova nad glavom.

Libanski ministar za socijalna pitanja Rašid Derbas rekao je za lokalne medije da vizna ograničenja neće dovesti do deportacije izbeglica.

Ujedinjene nacije saopštile su da prepoznaju poteškoće s kojima se Liban suočava, uz napomenu da je svaka zemlja odgovorna za svoje granice. Međutim, svetska organizacije je izrazila zabrinutost zbog nepostojanja mera za zbrinjavanje najranjivijih izbeglica i pozvala libanske zvaničnike da reše to pitanje. (Glas Amerike)