Koridori Srbije „punili“ Grke parama

Koridori Srbije“ su grčkoj firmi „Akter“, izvođaču radova na koridoru 10, aneksom ugovora isplaćivali dodatni avans od 12,5 miliona evra po današnjem kursu, izjavila je danas ministarka infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović i najavila da će Ministarstvo insistirati na reviziji poslovanja „Koridora Srbije“.

Ipak se radi: Gradilište na deonici Ub - Lajkovac

Ilustracija | Foto: Emil Čonkić

Mihajlovićeva je precizirala da je na taj način „Akteru“ plaćeno 1,49 milijardi dinara, odnosno 12,5 miliona evra po današnjem kursu.
„Pored prvobitno ugovorenih 10 odsto, odobravan je avans od dodatnih 10 procenata kao ‘finansijska podrška’ izvođaču čija realizacija radova nije u skladu s ugovorenom dinamikom. Za dodatne anekse potpisivani su aneksi ugovora“, objasnila je Mihajlovićeva za „Blic“.
Ona je dodala da takva praksa nije uobičajena u ovakvim, tzv. FIDIC ugovorima, posebno imajući u vidu da su se na taj način i uslovi prvobitnog tendera izmenili.
Na pitanje da li u ovom slučaju ima i odgovornosti Ministarstva, Mihajlovićeva je odgovorila da je odnos „Koridora Srbije“ kao investitora i izvođača definisan potpisanim ugovorima i da Ministarstvo nije ugovorna strana, pa će sve sporne situacije proslediti nadležnim institucijama.
(ALO)