Komesar Saveta Evrope protiv mađarskog zida duž granice sa Srbijom

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks kritikovao je danas mađarske vlasti zbog najave da će podići zid duž granice sa Srbijom kako bi sprečili ulazak izbeglica

STRAZBUR – Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks kritikovao je danas mađarske vlasti zbog najave da će podići zid duž granice sa Srbijom kako bi sprečili ulazak izbeglica.

„Mađarski plan je loša ideja. Treba se usredsrediti na to da se migrantima omogući pristup azilu, a ne da ih se spreči“, napisao je komesar na svom Tviter nalogu.

Mađarski ministar unutrašnjih poslova Peter Sijarto najavio je u sredu da će Mađarska podići četiri metra visok zid duž 175 kilometara granice sa Srbijom da bi se zaustavio talas ilegalnih imigranata.

On je kazao da su se vlasti odlučile na taj potez nakon što su registrovale da je tokom prvih šest meseci ove godine preko te granice prešlo 57.000 ilegalnih migranata, mahom Sirijaca, Iračana i Avganistanaca sa ratom zahvaćenih područja.

Plan da se podigne zid kritikovala je i regionalna predstavnica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice Kiti Mekinsi.

„Pravo na traženje azila spada u neotuđiva ljudska prava i mi smo zabrinuti zbog namere da se ljudi spreče da ga koriste „, rekla je Mekinsi za agenciju Rojters. (Novosti)