KINEZI IMAJU NOVO TAJNO ORUŽJE: Štampaju novac punom parom, ali ne svoj!

Kina radi “punom parom“ kako bi zadovoljila visoke kvote za štampanje valute koju je postavila vlada ove godine, iako je juan samo “mali deo zahteva“.

Kina na veliko štampa strane valute, jer želi da poveća svoj uticaj u svetskoj ekonomiji i geopolitici, navodi se u članku u The South China Morning Post.

 

Prema ovoj publikaciji, koja navodi razne izvore iz kineske Korporacije za štampanje i kovanje novca, fabrike za proizvodnju gotovog novca širom zemlje rade skoro u punom kapacitetu kako bi ispunile visoku kvotu koju je vlada odredila za ovu godinu, iako juan predstavlja samo “mali deo naloga“.

 

Poslednjih godina, pojavljivanje elektronskog platnog sistema u Kini je značajno smanjilo upotrebu i potražnju za novčanicama, što je dovelo do zatvaranja mnogih štamparija. Međutim, ova situacija se promenila ranije ove godine, sa iznenadnim dolaskom “velikih naloga.“ Zvaničnici najveće kovanice u zemlji, u Baodingu, kažu da njihove mašine “rade punom parom“ tokom poslednjih nekoliko meseci.(KURIR)