Кина: Продаја оружја Тајвану подрива наше односе са САД

Америчке власти одобриле продају оружја Тајвану за 1,3 милијарде долара
петак, 30.06.2017. у 08:13

Америчкки ракетни систем типа „Патриот“ (Фото Ројтерс)

ВАШИНГТОН – Недавне акције САД, које укључују продају оружја Тајвану и наметање санкција неким кинеским компанијама, подриће билатералне односе и биће у супротности са духом састанка између председника САД Доналда Трампа и председника Кине Си Ђинпинга планираног за април, изјавио је кинески амбасадор у Вашингтону Цуи Тијанкај.

„И све ове акције – санкције против кинеских компанија, а посебно продаја оружја Тајвану – сигурно ће подрети међусобно поверење између две стране и оне се супротстављају духу самита у Мар-а Ларгу”, изјавио је он обраћајући се новинарима на пријему амбасаде у Вашингтону.

Како је раније пренео АФП, администрација америчког председника Доналда Трампа одобрила је продају оружја Тајвану вредну 1,3 милијарде долара, саопштио је један амерички званичник.

Како је агенција раније пренела, званични Пекинг Тајван сматра својом отцепљеном провинцијом.

Званичник је навео да „неће бити промене у дугогодишњој америчкој политици Једне Кине”, што је, како наводи Пекинг, предуслов за очување односа.

Објава о продаји оружја долази у осетљивом тренутку по САД и Кину, док председник Трамп настоји да успостави партнерство око трговинских несугласица и напора да се сузбије нуклеарни програм Северне Кореје, наводи АФП, преноси Танјуг. (Politika)