Kijev Objavljena lista ruskih jedinica na istoku Ukrajine

Photo: Tanjug/AP

Načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Viktor Muženko danas je po prvi put saopštio listu nekih ruskih vojnih jedinica koje se navodno bore na strani proruskih snaga na istoku Ukrajine.

„Jedinice regularne ruske vojske i dalje su u Ukrajini. Mi imamo detalje o svim ruskim jedinicama, gde su raspoređene, koji su njihovi brojevi i njihovo oružje“, rekao je Muženko u intervjuu koji je objavilo ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Muženko je naveo imena 8. i 15. mehanizovane pešadijske brigade, 331. vazduhoplovnog puka i 98. vazduhoplovne divizije iz sastava ruske vojske, preneo je AFP.

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske je kazao da ima dokaze da su ruski vojnici učestvovali u tri borbe na istoku Ukrajine u februaru, uključujući žestoku bitku za grad Debaljcevo, strateški važno železničko čvorište, koji je sada pod kontrolom proruskih snaga.

Iako se primirje dogovoreno 15. februara u Minsku između vladinih i proruskih snaga uglavnom poštuje, izolovani sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine.

Broj poginulih u jednogodišnjim borbama u Istočnoj Ukrajini je premašio 6.100, objavila je ženevska Kancelarija UN za ljudska prava, uz napomenu kako raste zabrinutost da bi kršenja prekida vatre dodatno pogoršala situaciju u nekim oblastima ovog regiona.

Od aprila prošle godine, kada je sukob otpočeo, do danas je registrovano najmanje 6.116 poginulih i 15.474 ranjena, procenila je Kancelarija, uz napomenu da bi broj stradalih mogao da bude i znatno veći, prenosi AP.

Početkom marta je procenjeno kako je broj poginulih na istoku Ukrajine premašio 6.000.

U saopštenju Kancelarije se napominje da je od početka ove godine u Istočnoj Ukrajini ubijeno oko 400 civila, kako u oblastima koje drže proruske snage, tako i u onima pod vlašću snaga Kijeva. Civili su ginuli od neselektivnog granatiranja stambenih četvrti ili od nagaznih mina i drugih neeksplodiranih naprava (e-novine)