Keri dogreva varnice

Keri dogreva varnice

Američki državni sekretar Džon Keri osporio je navode izraelskog premijera Benjamina Netanjahua vezane za iranski nuklearni program. Netanjahu je kritikovao SAD i druge jer su “odustali” od pokušaja da zaustave Iran da se domogne nuklearnog oružja.

“Izraelski premijer nije u pravu”, kazao je Keri koji je lično učestvovao u ovonedeljnim nuklearnim pregovorima sa Iranom u Ženevi. Keri je oštro reagovao na Netanjahuov govor u Izraelu kada je rekao da su SAD i drugi prihvatili da Iran postepeno u narednih nekoliko godina razvije sposobnost da proizvodi materijale neophodne za pravljenje nuklearnog oružja. “Poštujem Belu kuću i predsednika Amerike ali kada je reč o ovoj stvari koja može direktno da utiče na to da li ćemo mi opstati ili ne moramo učiniti sve ne bih li sprečio taku veliku opasnost za Izrael”, kazao je Netanjahu u svom govoru u Izraelu.

Netanjahu će se naredne nedelje tokom boravka Vašingtonu obratiti američkom Kongresu na poziv republikanaca. Dolazak izraelskog premijera u SAD naišao je na kritike Bele kuće, pre svega jer su republikanci mimo svih protokola i bez konsultacije sa Belom kućom organizovali ovu posetu.

Državni sekretar SAD je iskoristio priliku da podseti Amerikance da je Netanjahu, takođe posetio Vašington krajem 2002. kada je lobirao za invaziju na Irak. “Premijer je ako se sećate glasno zagovarao važnost invazije Iraka u vreme mandata Džordža Buša i dobro znate do čega je dovela takva odluka”, kazao je Keri.

Analitička javnost se slaži da odnosi između SAD i Izraela nikada nisu bili gori nego danas. “Niko čak ne pokušava da koristi diplomatski rečnik”, kaže za Njujork tajms Gior Eiland, bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost. Polarizacija čini se da je sve vidljivija. Proizraelska grupacija J Strit, koja je više naklonjena Obaminoj poziciji prema Iranu, platila je oglas koji je u četvrtak objavljen u štampi, a vezan za predstojeću posetu Netanjahua Kapitol hilu, dve nedelje pre izbora u Izraelu. “Premijere Netanjahu: Kongres nije potpora za vašu izbornu kampanju”, pisalo je u oglasu.

Sa druge strane, republikanci su srećni što imaju priliku da naglase da demokrate nedovoljno podržavaju Izrael. Sara Pejlin, koja je 2008. bila potpredsednički kandidat republikanaca, počela je da prodaje majice po 35 dolara sa natpisom “Ja sam uz Bibija”, koristeći Netanjahuov nadimak. “Obama i demokrate odbijaju da budu uz Izrael i njihovog premijera”, glasi u imejlu koji šalje njen politički komitet. “A vi”?

Izraelski premijer odbio je pre dva dana poziv demokrata američkog Senata da se s njima sastane tokom svoje posete Vašingtonu sledeće nedelje.

(Danas) (isra-news)