Juriš na banke

Grci su protekle sedmice sa svojih računa podigli oko 5 milijardi evra! Evropska centralna banka je povećala pomoć kako bi donekle stabilizovala stanje u zemlji. Očigledno će ponedeljak biti presudan dan.

Griechenland EZB Bank

„Juriš na banke“ u Grčkoj. Nesigurne štediše i preduzetnici zbog neizvesnosti povlače svoj novac s računa u grčkim bankama u ogromnim količinama. Grčki mediji u subotu izveštavaju da su Grci samo u petak sa računa podigli oko 1,7 milijardi evra. Prema konzervativnim novinama „Katimerini“ od ponedeljka je tako, iz ionako uzdrmanog bankarskog sistema, iscurilo pet milijardi evra. To se otprilike poklapa sa informacijama Fajnešl tajmsa koji je, pozivajući se na bankare na visokim funkcijama, izveštavao o tri milijarde evra do četvrtka.

Deo novca se prebacuje u inostranstvo, a deo ostaje kao ušteđevina u kešu. U bankarskim krugovima u Atini se govori o tome da može da ponestane gotovine i da mnogi klijenti žele da na bankomatima podignu mnogo više nego što je moguće.

Griechenland EU Proteste Pro EUGrci su u četvrtak (18.06) masovno protestovali – za ostanak u EU i evrozoni

Strah od „juriša na banke“ u Grčkoj bio je uzrok sazivanju krizne sednice u Evropskoj centralnoj banci (ECB). Zaduženi za monetarna pitanja razgovarali su o napetoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze grčke banke. Grčkim bankama je hitno neophodan svež novac i nalaze se pod sve većim pritiskom.

Zbog toga grčke banke polažu nadu u ECB i nove takozvane ELA hitne kredite (Emergency Liquidity Assistance). ECB je u petak ponovo podigla sumu tih hitnih kredita, a sudeći po izvorima iz grčke vlade reč je o novih 1,8 milijardi evra. ECB je prethodno, u sredu odobrila povećanje ELA kredita za 1,1 milijardu evra što je tada povećalo zaduženje na 84,1 miljardu.

Odluka u ponedeljak?

U ponedeljak će ECB ponovo raspravljati obimu hitne pomoći, javlja Rojters. Ako bi ECB odobrila povećanje ELA kredita, grčke banke bi morale da ih vrate u relativno kratkom roku, što one faktički ne mogu. Ukoliko pak ECB ne pristane na povećanje kredita, grčka vlada bi mogla da bude primorana da, pre nego što se banke otvore u ponedeljak, odredi kontrolu prometa kapitala kako bi u određenom okviru zadržala odliv gotovog novca. A da li će grčke banke uopšte biti otvorene sledeće nedelje, to se za sada ne zna.

Šefovi država i vlada evrozone pokušaće u ponedeljak na vanrednom samitu da pronađu rešenje dužničkog spora koji je trenutno na mrtvoj tački. Ovaj sastanak bi mogao biti poslednja prilika za napredak jer Grčkoj krajem meseca preti insolventnost. (dw.de)