Jemenska Al Kaida preti Francuzima novim napadima!

Jemenska Al Kaida zapretila je Francuzima novim napadima pošto se oglasio njen visoki verski zvaničnik šeik Harit al Nadari koji je pozdravio napad na Pariz kao „blagosloven“ i opisao napadače kao „heroje mudžahedine“.

Jemenska Al Kaida preti Francuzima novim napadima!

On je Francuze nazvao „nevernicima koji vređaju proroke“, dodajući da su im“heroji mudžahedini održali lekciju o granicama slobode govora“, preneo je AP.

„Bolje je da prestanete da napadate muslimane kako biste mogli da živite u miru. Ali ako samo želite rat, onda se radujte, nećete dugo uživati u miru sve dok budete ratovali protiv proroka i muslimana“, poručio je Al Nadari na tviteru.

Al Nadari nije direktno preuzeo odgovornost za napad u Parizu, ali je rekao: „Kako da se ne borimo protiv onih koji vređaju našeg proroka i kleveću našu veru“.

 

Prethodno je, međutim, neimenovani pripadnik Al Kaide u Jemenu saopštio da je ova grupa usmerila i rukovodila napadom na francuski satirični list „Šarli ebdo“ u Parizu koji je, kako tvrde, osveta za uvredu časti proroka Muhameda.

Pripadnik Al Kaide u Jemenu je agenciji AP dostavio saopštenje te grupe na engleskom jeziku u kome se navodi da je „vođstvo ogranka Al Kaide u Jemenu (AQAP) rukovodilo operacijama i veoma pažljivo izabralo metu“. (press)