Izraelska avijacija gađala terorističku infrastrukturu u Gazi

Izraelska avijacija gađala terorističku infrastrukturu u Gazi

Izraelski borbeni avion bombardovao je četiri cilja u Pojasu Gaze jutros pred zoru, nakon što je sinoć ispaljena raketa iz Pojasa na jug Izraela.

Izraelska armija je izdala kratko saopštenje, u kome je navela da je gađana vojna infrastruktura u odgovoru na raketnu vatru. U saopštenju se zaključuje da je za raketiranje odgovoran Hamas.

“Izrael nema nameru da ignoriše raketnu vatru na svoje građane, poput onoga što je prošle noći počinio Islamski džihad,” rekao je ministar odbrane Moše Jaalon.

On je upozorio da će “Gaza platiti visoku cenu” ako nasilje eskalira.

“Bolje bi bilo da Hamas spreči sve pokušaje da se ispali vatra prema Izraelu i da se provocira, u suprotnom delovaćemo silovitije. Ne bih nikome savetovao da nas testira”, naveo je Jaalon u saopštenju koje prenose izraelski mediji.

U izveštajima iz Gaze se navodi da je izraelska vojska napala mesta za obuku Hamasa i Islamskog džihada u Rafi i Kan Junisu u Pojasu Gaze na jugu i Beit Lahiji na severu. Izveštaja o žrtvama nema, jer tamo nije bilo nikoga nakon što je prošle noći izdato upozorenje da će biti osvete.

Izraelska novinska agencija Maan izvestila je da se ulažu napori uz pomoć Egipta da se zatraži od Izraela da se uzdrži od osvete za raketnu vatru i da se izbegne eskalacija.

Izrael inače smatra Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, odgovornim za svaki napad sa te palestinske teritorije. Izraelska vojska je prošlog leta ratovala 50 dana protiv Hamasa. Od tada je raketna vatra iz Pojasa uglavnom prestala. (isra-news)