Izrael više neće davati teritorije

Izrael više neće davati teritorije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da Izrael neće više davati teritorije zbog trenutne klime na Bliskom istoku.

“Premijer Benjamin Netanijahu je rekao da će svaka evakuisana teritorija pasti u ruke islamskog ekstremizma i terorističkih organizacija koje podržava Iran. Zato neće biti koncesija ni povlačenja. To je jednostavno irelevantno”, navedeno je u saopštenju koje je objavila njegova partija Likud.

Partijski portparol Eli Benet izjavio je da Netanijahuov govor iz 2009. godine, koji je značio prekretnicu, jer je u njemu podržao ideju o palestinskoj državi uz Izrael “nije relevantan u trenutnoj realnosti”.

Međunarodna zajeednica već dugo vrši pritisak da se osnuje palestinska država na teritorijama koje je Izrael oslobodio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinci žele da ta država obuhvati Pojas Gaze i Zapadnu obalu i da glavni grad bude istočni Jerusalim. Godine 1993. Izrael i Palestinci su potpisali privremeni sporazum koji je trebalo da dovede do okončanja decenijskog izraelsko – palestinskog sukoba.

Međutim, mnogobrojne runde mirovnih pregovora su od tada održane uvek sa zastojima, a najnoviji pregovori doživeli su krah pre nepunu godinu dana.

SAD nisu za sada reagovale na ovo saopštenje Netanijahuove partije, a njegov portparol je odbio da bilo šta komentariše