Iran optužuje SAD da ne čine ništa da zaustave delovanje ID

Šef elitne jedinice Iranske revolucionarne garde Kašem Solejmani optužio je danas SAD da nemaju volje da zaustave snage Islamske države, posle pada iračkog grada Ramadija.

Komentar Solejmanija, koji su objavile iranske novine, dolazi, pošto je sekretar odbrane SAD Eš Karter juče optužio iračke snage da nemaju volje da se bore, prenosi AP.

Nije sasvim jasno da li je Solemanijeva izjava direktat odgovor Karteru, jer između dve zemlje postoje velike tenzije oko iranskog nukleranog programa.

Kao izveštavaju dnevne novine “Džavan”, koje su bliske gardi, Solejmani je kazao da SAD nisu uradile “prokletu stvar da zaustave napredovanje ekstremiste u Ramadiju.”

“Da li to znači nešto drugo, nego biti njihov saučesnik”, zapitao se Solejmani.

Predstavnici SAD tvrde da su iračke snage pobegle od napredovanja IS kod Ramadija, bez borbe, ostavljajući za sobom oružje i vozila za ekstremiste. Za sada američki pristup konfliktu je bio da se preduzimaju vazdušni napadi, u okviru međuanrodne koalicije koje predvode, kao i da obezbeđuju opremu i obuku iračkih snaga.

Iran je ponudio savetnika, uključujući Solejmanija, za usmjeravanje šiitskih milicija u borbu protiv ekstremista. Iran je naveo da nema boraca u Iraku, iako su neki članovi Revolucionarne garde tamo ubijeni.

U mejduvremenu su u Siriji, prema rečima jednog aktiviste, vladini borbeni avioni izvršili 15 vazdušnih napada na Palmiru, posle kojih je ostalo dosta mrtvih i ranjenih.Ti napadi su došli, pošto je vlada objavila da je džihadisti IS pobili više od 400 državnih službenika, vojnika i drugih lica, po zauzimanju grada.  (isra-news)