Grčka traži ratnu odštetu od Nemačke

Cipras: Grčka traži ratnu odštetu od Nemačke, niste nam platili za ratne zločine

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da ugovor o reparaciji s Nemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahteve, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine…

Levičarska grčka vlada tvrdi da Nemačka nije u punom iznosu obeštetila Grčku za brutalnu okupaciju u Drugom svetskom ratu, i to pitanje je povezala sa svojim aktuelnim dugom prema stranim poveriocima, preneo je AP.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da ugovor o reparaciji s Nemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Nemačka je nekoliko puta saopštila da Grčkoj neće dati nikakvo dodatno obeštećenje, navodeći da je to pitanje rešeno postojećim sorazumima, preneo je AP.

Cipras je u parlamentu rekao da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Nemačku, ali da neće „odustati od svojih neopozivih zahteva za reparacijama iz Drugog svetskog rata“.

Vesti iz Rubrike