Grčka grca u dugovima

Grčka neće biti sposobna da otplati svoje ogromne dugove, a da ih konačno ne restrukturira, saopštio je kasno sinoć grčki premijer Aleksis Cipras.

Aleksis Cipras

Aleksis Cipras | Foto: Tanjug/AP

Cipras je to saopštio poslanicima nacionalne skupštine u atmosferi povećanih pritisaka kreditora na Atinu da istupi sa održivim reformama za smanjenje troškova kako bi dobila pomoć iz tzv. „spasilačkog fonda“ i izbegla nemogućnost otplate dospelih obaveza.
Cipras je istakao kako njegova vlada nije odustala od obećanje da traži sporazum o dugu i labavije smernice na planu deficita, prenosi AP.
„Postoji priznavanje (kreditora) potrebe da konačno otpočne rasprava o neophodnom restrukturiranju grčkog duga. Zato što ga je bez takve intervencije nemoguće platiti“, rekao je Cipras.
Atina u aprilu (uglavnom sredinom meseca) treba da isplati gotovo tri milijarde evra, a obaveze će sledećih meseci biti još veće. Pošto ne može da obezbedi sredstva na međunarodnom tržištu obveznica, Grčka za isplatu tih obaveza zavisi od svojih kreditora.
Cipras je od opozicionih partija zatražio da se pridruže nacionalnim naporima da se okonča štednja, ističući „kako je došao trenutak da se govori istina“.
Kako prenosi agencija ANA, grčki premijer je istakao da njegova vlada traži častan kompromis sa svojim partnerima. „Ali ne očekujte od nas da potpišemo primirje bez uslova. To je razlog zbog kojeg smo pod nemilosrdnim napadima, ali i razlog zbog kojeg nas društvo podržava“.
Opozicione partije treba da odluče da li će podržati pregovaračku politiku vlade za okončanje štednje koja je uništila privredu i grčko društvo ili će biti glasnogovornici onih koji su stvorili memorandum o zajmovima.
On je pozvao partije koje su vladale Grčkom u poslednjih pet godina da objasne koje su to reforme sproveli na korist Grčke.
„Nova grčka vlada pregovara, bori se i krvari kako bi okončala krvarenje većine grčkog naroda“, istakao je Cipras, dodajući da će lista reformi koja je dostavljena partnerima promeniti zemlju. (ALO)