Federacija BiH na ivici legitimnosti

Zbog smene ministra finansija Federacije BiH upitna je isplata invalidnina i peta tranša kredita MMF. Najavljeno je imenovanje novog ministra. Analitičari tvrde da Vlada Federacije funkcioniše na ivici legitimnosti.

Predsednik Federacije BiH Živko Budimir pokrenuo je postupak imenovanja ministra finansija, nakon što je smenio dosadašnjeg Antu Krajinu. To podrazumeva da će u ponedeljak uputiti poziv predsednicima poslaničkih klubova u Federalnom parlamentu na konsultacije. Budimir nije precizirao ko bi mogli biti kandidati za ministra finansija. U međuvremenu, potpredsednik entiteta Mirsad Kebo tvrdi da se Budimir nije konsultovao ni sa jednim od potpredsednika oko postupka imenovanja novog ministra. Predsednik je smenio ministra uz objašnjenje da je on „kriv jer nije na vreme osigurao isplatu primanja bivšim pripadnicima Hrvatskog veća odbrane“.

Vidljive su i prve posledice smene Ante Krajine. Međunarodni monetarni fond (MMF) odložio je razmatranje produžetka stend baj aranžmana, a glavni odbor MMF neće zasedati 22. januara, kako je to ranije bilo predviđeno. Sastanak je otkazan „jer nema ovlašćene osobe koja bi potpisala pismo namere“, saopšteno je. Ante Krajina je rekao da, s obzirom na to da ga je federalni predsednik Živko Budimir smenio, nema ovlašćenja da stavi potpis na ovaj dokument.

Zivko Budimir Ex Präsident Föderation BiH Žuivko Budimir

Pritisak međunarodnih institucija

„U okviru stend baj aranžmana je niz inicijativa koje zahtevaju aktivnu ulogu i podršku federalnog Ministarstva finansija uključujući i ministra“, kaže predstavnik MMF Ruben Atojan. „ Brzo rešenje bi omogućilo nastavak procedure za razmatranje zahteva vlasti BiH za produžetak aranžmana.“

Prve žrtve krize prouzrokovane smenom ministra Krajine su ratni vojni invalidi kojima naknade nisu isplaćene u petak, kako je planirano. Ante Krajina, koji tvrdi da je Budimirova odluka na snazi do izjašnjavanja Ustavnog suda Federacije BiH, kaže da ne zna šta će biti s isplatama jer on više „nema ovlašćenja“ za potpisivanje novčanih transakcija. Ured visokog predstavnika za BiH i dalje tvrdi da predsednik Federacije BiH mora poništiti ili izmeniti svoju odluku kako bi Krajini omogućio da nastavi da obavlja svoju funkciju do imenovanja njegovog naslednika.

DW.DE

Federacija je odavno u kolapsu

Jedno od mogućih rešenja krize je pristupanje izmenama Zakona o izvršenju budžeta Federacije BiH. Prema ovom Zakonu, samo ministar može da aminuje transakcije i ne može to pravo da prenese nikome drugome. O ovome će raspravljati i Ustavna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja bi trebalo da se sastane u sredu. Konačna odluka očekuje se od Ustavnog suda koji može osporiti smenu Ante Krajine.

Stručnjaci smatraju da je Vlada Federacije BiH „na ivici legitimnosti“ i da se odluke ne mogu donositi na valjan način. „Finansije se ne mogu urediti, a ovaj je entitet politički i finansijski već odavno u kolapsu“, kaže politički analitičar Adis Arapović. „I ovaj poslednji događaj u stvari je samo još jedna demonstracija neodgovornosti, neznanja i političke bahatosti koja se isključivo demonstrira radi stranačkih, partikularnih interesa i političkih osveta. Nije isključeno da bi ovakvo ili još gore stanje moglo potrajati i do narednih opštih izbora u BiH.“

Autor: Samir Huseinović, Sarajevo
Odg. urednik: Nemanja Rujević       www.herbal-elixir.net ALTERNATIVA