FAP prodaju u delovima

  • Post category:UDARNE VESTI

Agencija za privatizaciju objavila pozive za traženje kupaca za još tri srpska preduzeća. Ponuđene i firme „Krušik plastika AD“ iz Osečine i AD „Aleksa Šantić“

 FAP prodaju u delovima

AGENCIJA za privatizaciju je objavila javne pozive za privatizaciju tri preduzeća iz svog portfelja – „Krušik plastike AD“ iz Osečine, „Fabrike automobila Priboj“ i AD „Aleksa Šantić“ iz istoimenog mesta. U pozivu za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala „Krušik plastike“ navodi se da je na prodaju paket akcija koji predstavlja 93,96 odsto kapitala tog preduzeća, a procenjena vrednost kapitala je 843.299,70 evra.

– Svi zainteresovani mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 6. aprila, a dužni su da uplate depozit za učešće u postupku, u iznosu od 84.329,97 evra – navode u Agenciji za privatizaciju.

Budući strateški partner FAP-a će, prema javnom pozivu, sa Republikom Srbijom osnovati novo privredno društvo. Minimalni ulog investitora je najmanje milion evra u novcu i pet miliona evra u stvarima ili u novcu, dok će ulog Srbije biti deo imovine FAP koju je država stekla zamenom potraživanja za vlasništvo.

U Opštini Priboj preduzeti su koraci za dolazak partnera, koji će oživeti fabriku i grad. Odlukom Skupštine opštine osnovano je Društvo sa ograničenom odgovornošću „Industrijski parkovi“, čija su imovina zemljište i pogon „Preseraja“, najvredniji deo FAP-a, u Manovića Polju, uz reku Uvac i granicu sa BiH. Ovde su poslednje izgrađene hale, 1984. godine, na 45.000 kvadrata.

– Država nam je ustupila „Preseraj“ i osnovna delatnost društva „Industrijski parkovi“ biće iznajmljivanje nekretnina. Uskoro, uz pomoć države, započinje adaptacija, kako bi se objekat prilagodio svetskim standardima u proizvodnji automobilskih delova i kamiona – ističe za „Novosti“ Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Model industrijskih parkova već uspešno posluje u Subotici, a Rvović kaže da je namera da se kasnije nešto slično uradi i sa ostalim pogonima FAP-a, koje će se ponuditi drugim investitorima, kao i još neke fabrike na izdisaju, kako Priboj ne bi zavisio od jedne fabrike.

U FAP je do petka, kao i ranije u nekoliko navrata, boravila ekipa inžinjera kompanije „Sisu“ iz Finske, sa kojom je u maju prošle godine Vlada Srbije potpisala memorandum, posle blokade barske pruge i dolaska premijera Aleksandra Vučića u grad na Limu. U matičnoj fabrici kamiona je 740 radnika, dok ih je nekoliko puta manje u četiri FAP-ova zavisna preduzeća.  (PRESS)