EVROPSKA KOMISIJA ŽESTOKO Sramota je šta rade zaštitniku građana

Evropska komisija budno prati šta se dešava sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i smatra da je kampanja protiv njega sramotna.

Ministar Stefanović kaže da će se ispitati tvrdnje da je Janković 1993. nelegalno imao pištolj, što je ombudsman demantovao

To za „Blic“ kažu izvori iz sedišta EK u Briselu, gde ocenjuju da su napadi na ombudsmana politički i organizovani, u cilju „instrumentalizacije nezavisne institucije“.

Kako ističu, kampanja predstavnika najveće vladajuće stranke SNS protiv zaštitnika sigurno će se naći u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Pregovori sa EU

– Takođe, ugrožavanje nezavisnih institucija, poput ombudsmana, i te kako bi moglo da utiče na otvaranje poglavlja 23 u pregovorima EU i Srbije, koje se bavi vladavinom prava – upozorili su sagovornici „Blica“ povodom najnovijeg talasa napada na Jankovića.

U Briselu juče nisu znali da li će se neko iz Komisije zvanično oglašavati u zaštitu ombudsmana, kao ni da li će komesar za proširenje EU Johanes Han o toj temi danas u Briselu razgovarati sa premijerom Vučićem. (Blic)