Esmark zainteresovan da upravlja Železarom

Kompanija Esmark saopštila je večeras da je zainteresovana da upravlja smederevskom Železarom, saznaje RTS.

Esmark zainteresovan da upravlja Železarom

U vesti RTS-a ne navodi se da li se radi o američkoj kompaniji Esmark, ili privatnoj firmi Esmark Evropa njenog vlasnika i direktora Džejmsa Bušara (Bouchard Group Europe, LCC) koja je registrovana u Holandiji.

Samo je navedeno da je cilj kompanije je da privatizuje čeličanu do juna 2016. godine.

U saoštenju Esmarka koje navodi Tanjug, stoji da „predstavnici kompanije Esmark i njen prvi čovek Džejms Bušar veruju da će uprkos nedavnom neslaganju sa Vladom Srbije oko restrukturiranja i vraćanja u život Železare Smederevo, biznis plan i profesionalni tim menadžera pružiti najbolju budućnost za Železaru“.

 

„Ostajemo posvećeni onome što smo naveli prošlog meseca u pregovorima, napravljen je korak napred sa Srbijom i naš tim menadžera je spreman da uđe u Železaru kako bi je oživeo“, navodi se u saopštenju Esmarka.

Pregovori Vlade Srbije s Esmarkom, kompanijom koja je registrovana u Holandiji, o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno su okončani jer je, kako je objašnjeno, ponuda te kompanije bila neprihvatljiva.

Kako je saopšteno iz vlade, nije bilo garancija da će proizvodnja biti nastavljena u određenom periodu i da će biti očuvana zaposlenost.

Nakon toga je, po odluci Vlade, raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmeta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije.

U slučaju da i taj tender ne bude uspešan, najverovatnije rešenje za Železaru je stečaj.(press)