DRŽAVI NE SMETE DA DUGUJETE NI DINAR. osim ako ste tajkun

Dok se najveći poreski dužnici baškare u bogatstvu, privatni izvršitelji kucaju na vrata građana i zbog dugova manjih od jednog dinara.

(+) Kliknite za uvećanje

Najnoviji spiskovi najvećih poreskih dužnika gotovo da se ne razlikuju od onih od pre dve godine. Imena dužnika su ista, samo su dugovi njihovih firmi za neplaćeni porez veći. Oni i dalje rade, uživaju u bogatstvu, baškare se u vilama, voze se privatnim avionima i jahtama… I sve to uz podršku države, koja im dozvoljava da stare milionske dugove otplaćuju na rate. EPS je istovremeno penzioneru Sretenu Simoviću, redovnom platiši, zbog duga od 67 para poslao opomenu pred plenidbu imovine.
Apsurd

Pet najvećih tajkuna državi za poreze danas duguje 45 miliona evra. Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma“, duguje 7,9 miliona evra, Marko Mišković 7,5 miliona, Dragan Đurić, bivši predsednik FK Partizan i vlasnik „Zekstra grupe“ 4,2 miliona. Neki od njih su dogovorili reprogram duga, pojedini, poput Đurića, pripremili su plan reorganizacije firme. Dugove će tako plaćati njihove firme, a ne oni lično. Osim države koja ne može da obezbedi redovan priliv u budžet, ispaštaće radnici kojima će plate bar biti zamrznute.
Država žmuri
Poreski stručnjak Đerđ Pap kaže da je država godinama velika dugovanja naplaćivala ad hok, odnosno kad neko pritisne da se to radi ili kad zafali novca u budžetu.

Tajkuni za dug ne odgovaraju ličnom imovinom

– Povremeno su smišljane mere koje nisu imale za cilj naplatu poreza, već da se lošim platišama pomogne. Neplatiše su praktično dobijale subvencije, bilo kroz opraštanje kamata ili reprogram duga – kaže Pap dodajući da je problem i Zakon

o privrednim društvima.
– Njime se štiti lična imovina poreskih dužnika, poput vila, jahti, limuzina… Po važećim rešenjima firma odgovara svojom imovinom, a to je često loš automobil ili nameštaj, ne i lična, mnogo vrednija imovina vlasnika – smatra Pap.
Evropska praksa
U Nemačkoj se ne dozvoljava gomilanje dugova, jer se time nanosi šteta radnicima i državi. Kad vlasnik firme napravi dug od 16 miliona evra, on odgovara ličnom imovinom, a zabranjuje mu se i da otvori novu firmu. (Blic)