Drama: Američki razarač ušao u Crno more, Rusi ga drže na nišanu!

CRNO MORE- Američka Šesta flota je objavila da će njen razarač „Džejson Danam“, koji nosi krstareće rakete, uploviti 3. aprila u Crno more i da će izvoditi manevre pored obala Ukrajine i Krima.

rusija brod flota Kuznjetsov 650x413 Drama: Američki razarač ušao u Crno more, Rusi ga drže na nišanu!

Izvori portala Politonline.ru u Ministarstvu odbrane Rusije ističu da će Crnomorska flota, raketni sistema „Bastion“ i avijacija RF pažljivo pratiti brod NATO – koji će se faktički nalaziti na nišanu ruskih borbenih sistema. Uostalom, kao i uvek u slučaju takvih „vežbi“.

Šesta flota SAD je saopštila da će„prisustvo broda u Crnom moru demonstrirati privrženost SAD tesnoj saradnji sa saveznicima radi jačanja pomorske bezbednosti i stabilnosti“.

Podsetimo, još početkom 2015. godine flota SAD i ono što se može nazvati još uvek pokretnim ostacima ratne flote Ukrajine već su održavali vojne vežbe u Crnom moru. U njima je učestvovao famozni američki razarač „Donald Kuk“. On je opremljen sistemom PRO „Idžis“ i krstarećim raketama „Tomahavk“.

Tokom „krimske krize“ Su-24 Ratnog vazduhoplovstva RF je 11 puta proleteo u neposrednoj blizini razarača Ratne mornarice SAD „Donald Kuk“ u Crnom moru, uteravši njegovoj posadi strah u kosti – što je, prema navodima medija, dovelo do napuštanja službe nekih članova posade. (Pravda)