DAČIĆ SA KERIJEM: Idemo u EU, Rusija nije strateško opredeljenje Srbije

  • Post category:UDARNE VESTI

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da SAD podržavaju politiku Vlade Srbije, reforme koje naša zemlja sprovodi i žele dobre odnose sa Srbijom.

 

Dačić i Keri

Dačić je rekao da je Keri dao podršku onome što se u Srbiji dešava – politici Vlade Srbije, reformama koje Srbija sprovodi i, samim tim, ukazao da SAD žele dobre odnose sa našom zemljom.

 

„Keri je pozdravio napredak u Briselskom dijalogu, liderske korake Srbije u stabilizaciji prilika na Balkanu i mislim da je to veliko priznanje za Srbiju i velika pohvala i satisfakcija za sve ono što je Srbija uradila u proteklim godinama“, istakao je Dačić.
Dačić, koji večeras završava višednevnu posetu SAD u kojoj je boravio u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, rekao je da je imao veoma dobar sastanak sa Kerijem i da su razgovarali o srpskom predsedavanju OEBS-u i bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

Dačić je, kako je naveo, izneo čvrstu garanciju da će Srbija biti objektivan i pošten posrednik u deeskalaciji raznih kriza koje postoje na teritoriji OEBS-a i izrazio zadovoljstvo što SAD pružaju podršku srpskom predsedavanju OEBS-u.
Srpski šef diplomatije je, kako je rekao, ukazao da je Srbija značajan faktor mira i stabilnosti u regionu i da želi partnerske odnose sa SAD.

 

„Postoje predrasude prema Srbiji na Zapadu“

„Upoznao sam Kerija i sa političkom situacijom u Srbiji u smislu određenih predrasuda koje možda postoje na Zapadu“, naveo je Dačić podsetivši da su neki protumačili iz Kerijevog govora u Kongresu da se Srbija sa nekim drugim državama nalazi na „liniji vatre“.
„Ukazao sam mu na različitost pozicije Srbije u odnosu na neke druge zemlje i da za nas uopšte nije upitno da li idemo u EU ili ne, da naši tradicionalni i prijateljski odnosi sa Rusijom apsolutno nemaju nikakve veze sa opredeljenjem da želimo da budemo članica EU“, istakao je srpski šef diplomatije.
On je naglasio da, samim tim, to opredeljenje Srbije ničim nije dovedeno u pitanje niti, pak, postoje bilo kakvi pritisci Rusije u tom smislu.

 
„Srbija ne pripada geografski tom području koje bi se moglo definisati kao evroazijska zona i samim tim takva vrsta pritisaka niti postoji niti ima bilo kakvih razloga za to“, rekao je Dačić.

Keri je, kako je Dačić objasnio, u govoru u Kongresu nabrojao čitav niz zemalja gde se ta pitanja problematizuju i oko toga nastaje pitanje za celu državu, a to je – hoće li u EU, ili u specifične odnose sa Rusijom.
„Srbija nije među tim zemljama i to i sam Keri kaže…To pominjanje je više bilo nabrajanje nego što Srbija može da se podvede pod jednu takvu kategoriju. Kod nas takva dilema ne postoji“, naglasio je Dačić.
Keri je, prema Dačicjevim rečima, rekao da mu je poznato da je naša situacija drugačija u odnosu na situaciju nekih drugih zemaja i da ćemo mi nastaviti našu saradnju. (Blic)