Đaci bez knjižica, a nastavnici bez novca

  • Post category:UDARNE VESTI

Prvo polugodište se završava u utorak, a deca na tronedeljni raspust odlaze bez zaključenih ocena. Prosvetari neće dobiti 7.500 dinara pomoći, a neki štrajkači dnevnicu

Đaci bez knjižica, a nastavnici bez novca

Poslednji dan prvog polugodišta je u utorak, a sada je već sasvim izvesno da đacima čiji nastavnici štrajkuju neće biti zaključene ocene i da neće dobiti knjižice. Tako bar potvrđuju iz četiri reprezentativna sindikata. Oni i predstavnici ministarstva prosvete imaće tri nedelje, koliko traje školski raspust, da pronađu rešenje da se štrajk okonča, a deca normalno nastave drugo polugodište.

Umereni sam optimista da će se tako nešto dogoditi – kaže za “Novosti” Jasna Janković, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika. – Izvesno je da se štrajk neće završiti do kraja polugodišta, ali prosvetnim vlastima ostavljamo rok do 19. januara da pokažu dobru volju i da nađemo zajedničko rešenje. Deca 20. kreću u drugo polugodište i do tada bi trebalo da rešimo problem, da bismo održali odeljenska veća i formalno završili polugodište.

Ona veruje da pat-poziciju može da promeni samo Vlada Srbije, tj. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Predlaže da naprave uštede u prosvetnom budžetu, bez dodatnih sredstava, i da umesto na dnevnice, putovanja i seminare, novac potroše na poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika.

A iako su se nastavnici nadali da će, i bez okončanja štrajka, dobiti jednokratnu pomoć od 7.500 dinara iz rebalansa budžeta, to se ipak neće dogoditi. U prosvetnim sindikatima kažu da nije istina da su oni tu pomoć odbili, već da samo nisu hteli na osnovu toga da prekinu štrajk. Sa druge strane, ministar Srđan Verbić najavio je da će svi koji su 22. decembra obustavili nastavu ostati bez jedne dnevnice.(Press)