Cipras Kinezima uzima Pirej?

Prvi potezi grčke nove vlasti ne slute da će biti lak put do pronalaženja kompromisa između Atine i poverioca u Briselu Siriza na strani Moskve, što produbljuje njen jaz sa EU

CIPRAS je počeo, kao što je i najavljivao, radikalno. Njegov kabinet je već na početku svog delovanja povukao kontroverzan potez – zaustavio je prodaju većinskog udela u najvećoj grčkoj luci Pirej! Najavljena je kontrola svih do sada preduzetih koraka. Stop z a privatizaciju odnosiće se i na luku Solun, kao i za grčke elektrane DEH.

Da li će novi dan doneti neki novi potez ostaje da se vidi. Kao i svaka, Sirizina izborna medalja ima dve strane. Sposobnost i volja novog grčkog premijera da ih pomiri, jedina su garancija da njegova, ekstremno levičarska vlada, neće veoma brzo otići u istoriju.

Analitičari upozoravaju da, s jedne strane, Aleksis Cipras želi kvadraturu kruga, što bi moglo da znači skori neuspeh. S druge strane, ako ostvari svoje zahteve, pa Španija, Portugalija i Italija zatraže isto, odnosno, ako postane praksa da se dugovi ne otplaćuju, biće to kraj poverenja u evro i monetarnu uniju.

Ukoliko se, međutim, Cipras nađe na pola puta od ove dve krajnje opcije, moglo bi da bude dobro i njegovoj zemlji i Evropskoj uniji. A srednje rešenje nazire se u vidu moratorijuma na grčke dugove. Dakle, ne otpis, nego prolongiranje njihovog vraćanja. Samo tako bi Cipras svetla obraza izašao pred svoje birače, a Brisel odahnuo. Pojedini analitičari pominju doduše i varijantu delimičnog otpisivanja duga, ima mišljenja i da bi EU pristala da „zažmuri“ na najveći deo, uz uslov da se Grčka obaveže da više neće tražiti zajmove koje nema nameru da vraća.

Prvi potezi koje vuče Cipras, međutim, ne slute na ovakav kompromis. Ne samo u ekonomskom, već i političkom smislu. Nova grčka vlast se nedvosmisleno ogradila od saopštenja šefova diplomatija 28 država članica EU, koji planiraju pooštravanje sankcija Rusiji zbog podrške proruskim snagama u Ukrajini. Ciprasova vlada tvrdi, naime, da se sa njom nisu konsultovali i da ne stoji iza stavova iznetih u ovom saopštenju. Očekuje se da će se novi šef grčke diplomatije Nikos Kocias oštro da se usprotivi dodatnim kaznenim merama protiv Rusije. Tako da nasuprot varnicama između Grčke i EU, od Egeja ka Rusiji i obratno, duvaju dobri vetrovi. Uostalom, prošle godine Cipras je posetio Kremlj i tom prilikom podržao referendum o nezavisnosti Krima, kazavši da je „namećući sankcije Moskvi, EU pucala sama sebi u nogu“. Članove proevropske vlade u Kijevu, nazvao je neonacistima. (Novosti)