CELO ODELJENJE MOGLO DA POGINE Plafon težak 350 kilograma pao u učionicu

Kompletna konstrukcija plafona teška 350 kilograma, koja je postavljena pre tri meseca, obrušila se i pala na klupe u učionici Osnovne škole „Bora Stanković“ u Vučju.

Potpuno zatrpane đačke klupe

Spušteni plafon od aluminijuma i „knauf“ gipsanih tabli pao je u noći između 30. i 31. januara u kabinetu za hemiju i zatrpao đačke klupe.
Plafoni su renovirani i u drugim učionicama na drugom spratu školske zgrade. Radove je izvodilo preduzeće „Pionir“ iz Vlasotinca, a učionice je svečano otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u novembru prošle godine.
Načelnica Uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić kaže da su postojale garancije o bezbednosti.

Sreća u nesreći
– Ovo je bilo veliko iznenađenje i veliki stres za sve nas. Velika sreća
u nesreći je to što deca nisu bila u školi – kaže direktorka škole Nadica Filipović, koja je odlučila da 300 učenika pohađa nastavu u susednoj
srednjoj školi.

– Odgovor na pitanje šta i kako se desilo treba da daju građevinski stručnjaci, od izvođača do nadzornih organa i komisije za prijem. U novembru su ušla deca u učionice za koje smo imali garancije da su bezbedne – objašnjava Ilićeva.
Na licu mesta juče su bili i građevinski stručnjaci, predstavnici školskih vlasti i policija.
Dragan Zdravković, član nadzorne komisije iz gradske Direkcije za urbanizam i izgradnju, pretpostavlja da je do obrušavanja plafona došlo usled jakog vetra.
– Kara-tavan zamenjen je visećim plafonom, „knauf“ sistemom, sa originalnim materijalima i po svim propisima. Pretpostavljam da je do rušenja došlo usled vetra – kazao je Zdravković.
Školu je obišao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je rekao da neće dozvoliti da se „bilo ko krije iza njegovih leđa“, te da će ekipa inženjera utvrditi koji su uzroci pada plafona i ko je odgovoran za to.
Načelnik Školske uprave za Jablanički i Pčinjski okrug Tomislav Simonović kaže da se učenici neće vraćati u školu dok se ne ispita bezbednost u svim učionicama.
– Koliko ja vidim, plafoni su počeli da pucaju i u drugim učionicama – kaže Simonović. (Blic)