Blokirana vojna baza na Krimu

Sevastopolj — Na stotine vojnika u vojnim vozilima sa ruskim tablicama okružili su i blokirali ukrajinsku vojne baze pešadije u Privolnoje na Krimu.

Beta, AP
Beta, AP

AP navodi da se konvoj sastoji od najmanje 13 vojnih vozila sa 30 vojnika u svakom vozilu i četiri oklopna vojna vozila sa instaliranim mitraljezima.

Vozila koja imaju ruske registarske tablice nalkon što su stigli, opkolili su ukrajinsku vojnu bazu i blokirali ukrajinske vojnike i onemogućili im da uđu ili izađu iz baze.

Ukrajinski vojnici (na gotovs) sa napunjenim oružjem su u tenku na kapiji te baze, navode dopisnici američke agencije sa Krima.

Ranije danas vojnici su uzeli oružje ukrajinskog mornaričkog centra na Krimu i pozvali osoblje da „stane uz legitimne lidere Krima“. Ukrajinski vojnici na Krimu dezertiraju.

Ruska agencija navodi, pozivajući se izvor u ukrajinskog ministarstva odbrane, da su ruski vojnici pokupili i odneli pištolje, puške i pakete municije iz radarske baze u blizini grada Sudak.

Druga grupa ruskih vojnika uklonila je oružje iz ukrajinskog mornaričkog centra za obuku u lučkom grad Sevastopolj, gde Rusija ima vojnu bazu za svoju Crnomorsku flotu, prenela je agencija Rojters.

Zapadne agencije javile su ranije da se kolone ruskih vojnih vozila približavaju glavnom gradu Krima Simferopolju. Asošiejted preš javlja da se konvoj od nekoliko stotina ruskih vojnika premešta u regionalnu prestonicu Simferopolj iz krimske luke Sevastopolj. Novinari američke agencije na Krimskom poluostrvu tvrde da su videli 12 vojnih kamiona sa vojnicima naoružani mitraljezom i u pratnji dva ambulantna kola na putu od Sevastopolja, krimske luke gde Rusija ima pomorsku vojnu bazu ka Simferopolju, navodi AP.

Trupe u uniformama bez oznaka u Sevastopolju (Beta/AP)
Trupe u uniformama bez oznaka u Sevastopolju (Beta/AP)
Brodovi ukrajinske mornarice napuštaju Krim

Više od deset brodova ukrajinske Crnomorske flote je u poslednja 24 sata napustilo Sevastopolj, luku na Krimu, objavila je danas ruska agencija Itar-Tass citirajući neimenovani izvor. Ta agencija je prenela i da su ukrajinski patrolni brodovi za pograničnu kontrolu premešteni sa Krima u ukrajinske gradove Odesu i Marijupolj, kako je saopštila ukrajinska Pogranična obalska straža.

Itar-Tas s navodi da je danas situacija na rusko-ukrajinskoj granici u regionima Belgorod i Voronež stabilna i potpuno pod kontrolom.

Direktor pres službe komandanta lokalnog ogranka Ruske federalne kontrole granica Dmitrij Žukov rekao je da graničari nastavljaju da služe na regularan način.

„Kao uvek, oni su spremni da zaustave pokušaje ilegalnog prelaska granice“, naveo je Žukov.

Guverner ruskog regiona Belgorod na zapadu zemlje rekao je ranije da su oružane grupe pokušale da odseku put koji vodi ka ukrajinskoj granici, javlja Interfaks.

„Naoružani ljudi krstare oblašću. Bilo je pokušaja da se preseče put od Moskve do Krima. Ovo je zaista zabrinjavajuće“, rekao je guverner Jevgenij Savčenko povodom jučerašnjih događajima u regionu Belgorod.

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin ističe da je Sevastopolj na Krimu „dom“ ruske Crnomorske flote, javlja ruska agencija Itar Tass.

Komentarišući pozive bivših ukrajinskih predsednika Leonida Kravčuka, Leonida Kučme i Viktora Juščenka za raskid Karkovskog ugovora koji tretira vojnu bazu ruske flote na Krimu, Rogozin je rekao da Crnomorska flota nije beskućnik.

Crnomorska flota nije beskućnik. Sevastopolj je njihov dom. A vi bolje da se bavite svojim unucima„, poručio Rogozin bivšim ukrajinskom predsednicima na tviteru.

Ukrajinski vojnici na Krimu dezertirali

Brojni ukrajinski vojnici koji služe u vojnim jedinicama na Krimu dezertirali su i prešli na strana krimskih snaga samoodbrane, pošto je u Ukrajini proglašena opšta mobilizacija, javila je danas ruska agecija Itar-Tass.

Mnogi vojnici koji ne odobravaju politiku Kijeva, napustili su jedinice i dezertirali. Neke jedinice najavljuju da su spremne da se povinuju komandi krimskih snagama samoodbrane, javio je dopisnik ruske agencije sa Krima.

„Hapšenja za pokušaj destabilizacije Krima“

Predsednik vlade Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov upozorio je danas sve one koji pokušaju da destabilizuju situaciju na Krimu da će se suočiti sa privođenjima i hapšenjima.

Ovo je upozorenje onima koji žele da se usprotive tako što će upotrebiti oružje, rekao je Aksjonov novinarima. Aksjonov je istakao da će bezbednosne snage i policija upotrebiti silu protiv takvih, prenela je agencija Itar-Tass.

„Oni koji pokušaju da destabilizuju situaciju, suočiće se sa pritvaranjem i hapšenjem„, naveo je Aksjonov.