Bivši ambasador u Americi BEZ DLAKE NA JEZIKU: Za rešenje problema Kosova nisu spremni NI VLAST NI NAROD

Iako priznaje da mu se iznošenje mišljenja o Kosovu nekoliko puta olupalo o glavu, bivši ambasador Srbije u Americi Milan St. Protić pristao je da o tome govori za „Blic“.

"Taoci smo sopstvene iluzije o Kosovu"

Foto: O. Bunić / RAS Srbija„Taoci smo sopstvene iluzije o Kosovu“

Bez dlake na jeziku, kaže da mu se čini da ni vlast, ali ni narod nisu spremni na rešavanje ovog pitanja, da ni ranije nisu bili, ocenjuje da bi prekrajanje granica (što je svojevremene bila ideja ubijenog premijera Zorana Đinđića) otvorilo Pandorinu kutiju. Priznaje i da je dosovska vlast ovu temu držala po strani.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da tumaramo kao guske u magli i da traži da se Srbiji oroči tačan datum ulaska u EU. Da li vam se čini da tumaramo u magli, ali po pitanju rešavanja Kosova?

– Da. Odavno mi se čini da tumaramo i to ne samo po pitanju Kosova i Metohije. Ne vidim ni iskrenog pokušaja da se pronađe pravi put. Za to nisu spremni ni vlasti, ni narod. Ni ranije nisu bili spremni. Ovo u čemu živimo, kao i ono u čemu smo živeli, jeste naš izbor i naša odgovornost.

Da se vi sad pitate, šta biste uradli, kako biste rešili pitanje Kosova i dijaloga sa Prištinom?

– Ovog puta ću se uzdržati od odgovora. U više mahova sam iznosio svoje mišljenje o ovom pitanju i uvek mi se olupalo o glavu.

Zašto, ako kažete da je ovo u čemu živimo i naša odgovornost?

– Naučio sam, najzad, da pazim da moje reči ne budu zloupotrebljene. Koga su zmije ujedale, i guštera se plaši.

Bili ste ambasador Srbije u Americi, da li vam je iko za to vreme rekao da je uslov za ulazak Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova?

– Podrazumevalo se, mada niko nije bio izričit. Za mene je od početka dilema bila obratna: šta bismo mi radili kad bi Kosovo i Metohija sa tamošnjim albanskim stanovništvom ostalo u sastavu Srbije? (Blic)