Bijeljina: Oružje iz Srbije i RS za Švedsku

U akciji MUP RS „Trzaj“ uhapšeno sedam osoba na području Bijeljine oszumnjičenih za trgovinu naoružanjem. Istraga trajala pola godine. Nađeni eksploziv, bombe, municija…

U međunarodnoj akciji „Trzaj“, na području Bijeljine, pripadnici Uprave krim policije RS i CJB Bijeljina uhapsili su sedam osoba. Svi uhapšeni su osumnjičeni za trgovinu naoružanjem iz Republike Srpske prema Švedskoj.

Prema nezvaničnim informacijama iz policije, među uhapšenima su Milija Vlačić, Zoran Jovanović zvani Tigar i Aleksandar Ćuković, svi iz Republike Srpske, i oni su bili glavne osobe u ovoj kriminalnoj grupi.

Grupa je prodavale oružje u Švedsku za par stotina evra po komadu, u zavisnosti od toga šta se slalo za inostranstvo.

U sklopu skupljanja dokaza u bijeljinskim naseljima Kojčinovac, Pučila i Dvorovi pretresene su prostorije Vlačića, Jovanovića i Ćukovića.

– Uhapšeno je sedam osoba inicijala N. Đ., M. Đ., M. V., P. B.,Z. J., V. D. i A. Ć. Izvršeni su pretresi na ukupno sedam lokacija i tom prilikom su pronađeni mobilni telefoni, SIM kartice, tri kilograma eksploziva, ručne bombe, puškomitraljez, više komada municije različitog kalibra, više komada detonatorskih kapisli i drugi predmeti – potvrdio je za „Novosti“ Milan Salamadija, portparol MUP RS.

Istraga je trajala pola godine. Ova međunarodna akcija se sprovodila uz nadzor Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, a MUP RS je prilikom realizacije akcije sarađivao i razmenjivao informacije sa policijom Švedske, Slovenije i Srbije.

Prema navodima iz Specijalnog tužilaštva RS, akcija je usmerena na otkrivanje i rasvetljavanje organizovanog kriminala, a u vezi sa nedozvoljenim prometom oružja i eksplozivnih materija.

– Kriminalna grupa koja je pohapšena prikupljala je ilegalno oružje u Republici Srpskoj i Srbiji i prodavala ga dalje u Švedskoj kriminalnim grupama. Još ranije u policijskim akcijama, a čiji je poslednja nastavak, oduzeto je osam automatskih pušaka, na stotine bombi, pištolja i kapisli za eksplozive, koje su bile spremne za inostrano tržište – kaže za „Novosti“ portparol Specijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić. (Novosti)