BEZ KNJIŽICA 20.000 ĐAKA U više od 500 škola neće biti zaključene ocene

  • Post category:UDARNE VESTI

Oko 20.000 đaka u Srbiji danas će dočekati kraj prvog polugodišta bez formalno zaključenih ocena i podeljenih đačkih knjižica.

Dve milijarde dinara dovoljne za pomoć nastavnicima

Ovakvoj radikalizaciji štrajka masovno su se odazvale škole u Čačku, Kragujevcu, Kruševcu, Valjevu, Kraljevu, Nišu, pa će većina učenika iz tih gradova ostati bez đačke knjižice u utorak, 30.decembra, kada se završava polugodište.

6 milijardi dinara Ministarstvo troši na seminare i dnevnice

– U oko 500 škola u Srbiji nastavnici će bojkovati sednice odeljenskih veća. To znači da će đaci znati koje su im konačne ocene, ali one neće biti formalno zaključene i upisane u knjižicu. Đaci zapravo neće trpeti nikakve posledice. Moći će regularno da krenu u drugo polugodište. Ali, godinu ne mogu završiti bez zaključenih ocena, a to je sad već problem koji mora da reši Ministarstvo prosvete – priča za „Blic“ Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).
 

 

Podsetimo, sindikati su se odlučili da radikalizuju štrajk i ne podele đačke knjižice nakon što posle skoro dva meseca pregovora nisu uspeli da postignu nikakav dogovor s Vladom. Oni traže da se nastavnicima, čija prosečna plata sada iznosi 39.000 dinara, obezbedi mesečna novčana pomoć do 4.500 dinara, da se plate urede uvođenjem sistema platnih razreda, kao i da se donesu odgovarajući kolektivni ugovor i zakon o osnovama sistema obrazovanja.

Ocene na papirićima
Među roditeljima mišljenja su podeljena. Dok jedni podržavaju nastavnike jer smatraju da sa malim platama ne mogu biti dovoljno motivisani za rad, drugi su zabrinuti kako će im deca završiti ovu školsku godinu.
– Moja osmogodišnja ćerka Tara će 31. decembra najverovatnije dobiti papirić sa ocenama, a ne đačku knjižicu. Ne znam da li postoji veća radost malih osnovaca od one kada im učiteljica podeli knjižice. Znam samo da moja ćerka neće biti oduševljena kada dobije običan papir – kaže Veselin Petrović iz Kraljeva. N.B. (Blic)