BEZ KAZNE Maji oprostili tri miliona evra

  • Post category:UDARNE VESTI

Tužilaštvo je odbacilo kao zastarelu krivičnu prijavu protiv Maje Gojković za zloupotrebu službenog položaja.

(+)

Reč je o prijavi koju je protiv aktuelne članice Predsedništva SNS i njenih saradnika podneo Ilija Dević, neuspešni investitor u izgradnji autobuske stanice u Novom Sadu.

 

On je 2006. godine zaključio ugovor s tadašnjom gradonačelnicom Majom Gojković o međugradskoj stanici, svoj deo posla je završio, ali vlast nije preusmerila saobraćaj na novu lokaciju. Suđenja traju od 2007. godine.
Dević je odbačenom krivičnom prijavom teretio Gojkovićevu i saradnike da su oštetili gradski budžet za 400 miliona dinara. Tačno toliko je, po pravosnažnoj presudi iz 2014. godine, grad Novi Sad platio njegovoj ATP Vojvodini na ime štete zbog neizvršenih obaveza.

 

Tužilac radi kako političari kažu

 

Investitor Autotransportnog preduzeća Vojvodina Ilija Dević optužio je tužilaštvo u Novom Sadu da je osujetilo postupak protiv Maje Gojković i njenih saradnika zbog toga što su oni visoki funkcioneri SNS.
On je u izjavi za javnost ocenio da je tužilaštvo u Srbiji „rak-rana ovog društva“ jer i dalje radi „pod pritiskom tajkuna, moćnika, kriminalnih grupa, a u želji da bude dopadljivo političarima“.
Dević je najavio da će obavestiti Evropsku komisiju o postupcima tužioca u Novom Sadu i kršenju vladavine prava.

Ipak, grad je morao da plati, ali će Gojkovićeva i njeni naprednjaci proći bez kazne.
Naime, osnovni javni tužilac je sada odlučio da, „na osnovu Zakona o krivičnom postupku, postoje okolnosti koje trajno isključuju njihovo gonjenje, a to je zastarelost krivičnog gonjenja“.
Maja Gojković juče nije bila raspoložena za razgovor na tu temu, a među osumnjičenima je bio tadašnji predsednik Skupštine grada Zoran Vučević, otac aktuelnog gradonačelnika Miloša Vučevića iz SNS.
– Siguran sam da bi tužilac protiv mene podneo krivičnu prijavu po službenoj dužnosti da je zaista postojala sumnja da sam izvršio krivično delo – kaže Zoran Vučević.
Aleksandra Jerkov, portparolka DS, podseća da je aprila 2014. Vrhovni kasacioni sud zbog afere „ATP Vojvodina“ osudio grad Novi Sad za štetu od 400 miliona dinara.
– Više tužilaštvo je po zakonu moralo da protiv bivših gradskih čelnika, a sadašnjih funkcionera SNS pokrene postupak. Ipak, partijska knjižica je presudila – smatra Jerkov.    (BLIC)