Bespilotni nastavak srpsko-albanskih tenzija

  • Post category:UDARNE VESTI

Događaji sa stadiona Partizana do sada su neviđeni na fudbalskim utakmicama, a predstavljaju i novu fazu u nadgornjavanju nacionalista sa obe strane. Sagovornici DW-a kažu da ovde ništa nije bezazleno. DW.DE

Prekinuta fudbalska utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu nije predstavljala samo bezbednosni propust nego je dovela i do diplomatskog skandala. Olsi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame, uhapšen u VIP loži stadiona Partizana pod „osnovanom sumnjom“ da je rukovodio incidentom sa bespilotnom letilicom i zastavom Velike Albanije, kako su preneli portali beogradskih medija,. Kasnije je javljeno da je on ipak pušten nakon samo „informativnog razgovora“ sa policijom.

Nesportski dronovi

Visoko-tehnološki napad dronovima i zastavom je novitet na sportskim stadionima, i kako za DW kaže vojno-politički analitičar Aleksandar Radić, „očito je da kod Albanaca postoji nova generacija, koja za političke ciljeve može da koristi svoje informatičko znanje, koje se videlo u brojnim hakerskim napadima na sajtove od značaja za prestiž Srba i Srbije. Sada se ide korak dalje i koriste se kvadkopteri za provokatorske akcije. To je nešto potpuno novo, presedan koji može privući pažnju i drugima da u situaciji kada to najmanje očekujete izazovu incident“, tvrdi Radić.

Međutim, ovaj stručnjak dodaje da se incident desio usred Beograda te da su srpske službe bezbednosti morale da spreče takav razvoj događaja. „Izgleda neverovatno da se jedna tako velika skalamerija našla na licu mesta. Očito je da nešto ne funkcioniše, jer su učestali incidenti vrlo različite prirode gotovo svakih nekoliko dana, a sada imamo i novo kompromitovanje bezbednosnih službi. Ako bismo želeli da se našalimo, mogli bismo da kažemo da su par dežurnih Migova 29, koji se pripremaju za vojnu paradu, propustili da izvrše svoj zadatak“, kaže Radić. Dodaje da niko nije mogao da zamisli scenario da se objekat u vazdušnom prostoru može naći iznad stadiona sa masom ljudi u centru grada.

Upravo stoga su brojni komentari na društvenim mrežama u Srbiji upozorili da se ova provokacija, ma koliko izgledala bezazleno i sofisticirano, ne sme olako posmatrati, jer se moglo dogoditi da se umesto zastave na letelici nađe i nešto mnogo opasnije.

Diplomatsko pogoršanje

Osim što će sada morati da se ustanovi ko je odgovoran za bezbednosne propuste, čitav politički naboj oko meča Srbija-Albanija dodatno je pojačan vestima o hapšenju brata albanskog premijera na stadionu, koji je uz to još i američki državljanin. I sve to sedam dana pred najavljenu posetu albanskog premijera Beogradu, prvu takvu posle 70 godina.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenjuje za DW da je sve što se desilo jedna tugaljiva situacija, ali sa mnogo ozbiljnijim diplomatskim i političkim reperkusijama. „Tim gore što se dogodila u trenutku kada je najavljena poseta albanskog premijera Beogradu. Sada se mora ozbiljno istraživati ko je organizovao provokaciju. Jasno je da će sada uslediti međusobne optužbe, što samo znači da će se nastaviti tenzije. Zato ne mislim da je to ikakv doprinos normalizaciji, a ovom prilikom bi se trebalo podsetiti da je srpski premijer nedavno identifikovao Albaniju kao maltene jedinu zemlju koja nije pružila pomoć oko poplava. Sve to ukazuje da je napetost velika, i da ni na koji način ne obećava da će se odnosi u regionu na relaciji Beograd- Tirana popraviti. A znamo koliko su odnosi Beograda i Tirane važni za odnose Beograda i Prištine“, kaže Jakšić.

Aleksandar Radić smatra da srpsko-albansko pitanje na Balkanu još nije ni blizu rešenja, a da je srpska strana pod mnogo većim teretom. „Albanci su veoma uspešno afirmisali svoje ambicije, a srpska strana je ta koja uvek mora da prati albanske poteze i da pravi kompromise kako bi mogla da ispuni političke uslove koji dolaze iz inostranstva. Zato bez obzira što je ovo incident koji su očito prouzrokovali Albanci, na kraju se plašim da će ipak teret dokazivanja doslednosti u pronalaženju političkog rešenja biti ponovo na srpskoj državi. Zbog toga će sada biti potrebno dosta mudrosti i dinamične komunikacije sa zapadnim zemljama da se oni uvere kako jedna ovakva provokacija može dosta da utiče na stvarne događaje.“