Bela kuća

Bela kuća   e-novine.com

Putin kriv za obaranje aviona iznad Ukrajine

Photo: Tanjug/AP

Bela kuća je saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin kriv za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini. Iz Bele kuće su ponovili da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi

„Ono što takođe znamo jeste da je avion „Malaysia Airlines“ oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gde Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku“, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

„Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju“, dodao je on.

Potpredsenik SAD Džozef Bajden razgovarao je u petak sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bela kuća u odvojenom saopštenju koje prenosi Rojters.

„Predsednik Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama“, saopštila je Bela kuća.

„Porošenko je, takođe, obavestio potpredsednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca sa ruske strane granice“, navela je Bela kuća.

Bajden rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog „krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini“.

Tragični gubitak malejziskog aviona „MH17“ treba da bude katalizator za promenu pristupa Rusije i okončanje sukoba u Ukrajini, ocenio je britanski premijer Dejvid Kameron u komentaru objavljenom u listu New York Daily News.

„Niko, naravno, ne kaže da je predsednik Vladimir Putin nameravao da let MH17 bude oboren. Malo je verovatno da su čak i separatisti želeli da se to desi. Ali kontekst za ovu tragediju je jasan. Rusija pokušava da destabilizuje suverenu državu, krši teritorijalni integritet i naoružava i obučava pobunjenike“, napisao je on, dodajući da je svet platio cenu toga.

Prema rečima Kamerona, Putin je suočen sa jasnim izborom kako da odluči da odgovori na ovu tragediju, a ako Rusija ne promeni svoj pristup Ukrajini, jasno je da Evropa i Zapad moraju fundamentalno da promene svoj pristup Rusiji.

Amerika je, dodao je, već dala primer, a Britanija poziva evropske partnere da uvedu nove oštre ekonomske sankcije.

„Nanošenje ekonomskog bola Rusiji će doneti bol i našim privredama. Ali ozbiljne ekonomske mere su jedini jezik koji će Rusija razumeti“, poručio je Kameron. On je podsetio da su se članice EU dogovorile da na spisak sankcija dodaju 15 daljih lica i 18 kompanija, kao i drugih organizacija zbog potkopavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Vreme je da se oseti naša moć, uticaj i resursi. Zajedno sa SAD, prema njegovim rečima, Evropa mora da učini što je potrebno da se okonča konflikt u Ukrajini pre nego što se izgubi još više nevinih života“, zaključio je britanski premijer.