BAHANALIJE Orada i 31 vrsta vina za Nikolićeve goste

Za proslavu Dana grada, Đurđevdana, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić odlučio je da se bahati o trošku građana.

(+)

Nikolić je, kako saznaje „Blic”, raspisao višemilionsku javnu nabavku za luksuzne hotelske apartmane i sobe, 117 različitih jela i 99 pića, među kojima 31 vrsta vina.

 

Sve to u vremenu opšte štednje i Vladine politike stezanja kaiša, koju je i sam najavio kada je došao na vlast u Šumadiji.
Grad, tako, konkursom traži hotelske usluge, koje podrazumevaju apartmane i sobe sa francuskim ležajem, kao i ugostiteljske, od hladnih i toplih predjela, supa i čorbi, preko glavnih jela do poslastica.

 

Gladna deca
Dok se priprema „gala proslava“ Dana grada, u narodnim kuhinjama se hrani 400 građana Kragujevca, među kojima je 270 dece, kao i 60 beba mlađih od godinu dana. Za njihovu ishranu tokom cele godine se izdvaja 16 miliona dinara, i spremi se svakog dana 700 obroka.

Koliko ljudi namerava da ugosti Radomir Nikolić, sin predsednika Srbije i šef Izvršnog odbora SNS, zasad nije poznato. U konkursnoj dokumentaciji se traži da hotel mora da bude udaljen najviše tri kilometra od centra grada, da ima restoranski deo za 300 gostiju, kao i poseban restoran za 50 gostiju i salon zatvorenog tipa za 20 ljudi.
A da će Dan grada u Kragujevcu da protekne bahato, jasno je iz Nikolićevog spiska za hranu.
Neke od stavki hladnog predjela su tri vrste pršute, kraški vrat i kulen, dok su u toplom predjelu punjeni šampinjoni, pohovane palačinke i paprike na kajmaku. Posle pet vrsta supa i čorbi, slede glavna jela, gde ih je 14, od teleće natur šnicle, preko karađorđeve, do bifteka i rolovane junetine. Tu je i 15 specijaliteta sa
roštilja, a ni pečenje neće da fali, pa su na meniju prasetina, teletina i jagnjetina.

Ko voli ribu neće da pati, jer tu su morski plodovi, orada i brancin. Salata ima 13 vrsta, četiri vrste pica, šest vrsta pasta i rižota. Poslastica je 12, peciva četiri.
Kada se jede, treba i da se zalije, pa je tu, pored vina, 10 vrsta piva, četiri vrste viskija, sedam vrsta rakija, kao i 27 drugih alkoholnih pića.
Ima i sokova, 15 različitih, ali i dve vrste energetskih napitaka.
U konkursnoj dokumentaciji, u koju je „Blic” imao uvid, predstavljen je primer ugovora gde za 100 gostiju treba da se izdvoji oko 4,5 miliona dinara, bez PDV-a. To znači da je svakog gosta gradska vlast spremna da plati 45.000 dinara, i to bez uračunatog poreza.
Rok za prijavljivanje na konkurs je istekao u ponedeljak i, kako saznaje „Blic”, u igri su dva hotela, a odluka će biti doneta u naredne dve sedmice. (Blic)