Austrijskom tržištu rada nedostaje osoblje za ugostiteljstvo

Austrijskom tržištu rada nedostaje osoblje za ugostiteljstvo, saopštio je danas Servis za zapošljavanje (AMS). U prvoj polovini ove godine vlada potražnja za rad u ugostiteljstvu – 14.259 konobara, 10.227 kuvara i 5.091 pomoćnika u kuhinji.

konobar

Foto: Profimedia.rs

 

Velika je, takođe, potražnja i za pomoćnom radnom snagom u oblasti čišćenja zgrada (9.598) i pakovanja robe (7.574), opšte pomoćne radne snage (5.995), kao i za radnicima u skladištu (4.788).

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl nedavno je konstatovao da ne može da shvati novinske članke da zatvaraju kafane zato što nema više ljudi, koji su spremni da rade vikendom.

„Očigledno nešto ne valja u našoj zemlji“, naglasio je on dodajući da zasigurno nije reč o nedovoljnim primanjima.

Predsednik sindikata „Vida“ Gotfrid Vinkler na to je reagovao ukazujući da je tačno da gastronomija ima probleme, ali da je razlog što su loši uslovi rada.

„Sve dok su primanja u hoteljerstvu i gastronomiji nadprosečno niska, jer bruto primanje iznosi oko osam evra po satu, a pritisak natprosečno visok, ne treba da se čudimo o nedostatku radne snage u turizmu“, naglasio je on.

Od 1. maja ove godine zaposleni u hoteljerstvu i ugostiteljstvu imaju zakonski osigurana minimalna primanja u visini od 1.400 evra bruto mesečno.