Arapi podižu zidove, Francuzi šalju avione

„Zbog trenutne situacije, odlučili smo da pošaljemo nosač aviona u Persijski zaliv“, objavio je Fransoa Oland, koji se priključio ofanzivi na radikalne islamiste.

Više zemalja primenilo nove mere protiv ISIS

Brod na nuklearni pogon u zaliv će dovesti eskadrilu od 20 borbenih aviona koji će biti u poziciji da ciljaju uporišta Islamske države u Iraku. Francuska će ovako postati deo multinacionalne operacije protiv džihadista kao prva zemlja koja se pridružila SAD u napadima na ISIS. Oland je, međutim, odbacio mogućnost bombardovanja položaja islamista u Siriji.
Na nosaču francuske mornarice nalaziće se oko 800 članova vojnog osoblja, devet borbenih aviona i patrolni avion koji nadzire obalu, a čija baza je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Francuzi na Bliski istok šalju i avion za dopunjavanje rezervoara, u slučaju da nekoj od letelica ponestane goriva.

 

Napeto u Parizu
Francuski komičar Djudon Mbala uhapšen je juče jer je na Fejsbuku izrazio simpatije prema jednom od terorista. U Parizu je došlo do novog napada na službena lica kada je jednu policajku nepoznati vozač namerno udario ispred Jelisejske palate, a potom pobegao. Nejasno je da li je ovaj događaj povezan s terorizmom.

Francuska već ima 3.000 vojnika koji se bore protiv Al Kaide u subsaharskom regionu.
Od novih terorističkih napada strahuje čitav svet. Saudijska Arabija ubrzala je izgradnju zida dugog 900 kilometara kako bi se odvojila od svog suseda – Iraka.

 

Velika oblast na iračkoj strani granice nalazi se pod kontrolom Islamske države, čiji je cilj da osvoji „Zemlju dve svete džamije“.

 

Zato je u septembru prošle godine počela izgradnja zaštitnih barijera sa osmatračnicama. Rijad je u ovu oblast poslao i 30.000 vojnika.
U Velikoj Britaniji se održavaju treninzi specijalaca, a vatrogascima i osoblju hitne pomoći podeljeni su panciri.
– Potrebne su nam nove snage da bismo se izborili s fanaticima – rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej.
Britanski premijer Dejvid Kameron sastao se juče s Barakom Obamom u Beloj kući kako bi razgovarali o zajedničkoj borbi protiv terorizma. Oni su u tekstu za „Tajms“ naveli da će „pobediti varvare i njihovu iskrivljenu ideologiju koja pokušava da opravda ubistva nevinih“. (Blic)