ANALIZA AMERIČKIH STRUČNJAKA Putin je uhvaćen u zamku, evo i zašto

Vladimir Putin je u brojnim medijima i naučnim studijama širom Sjedinjenih Država postao zastupljeniji od Baraka Obame. Malo-malo, pa se pojavi neka opširna analiza njegovog predsednikovanja, te stav prema Ukrajini, piše se o propasti ruske ekonomije, diktaturi… Ruku na srce, o Putinu su se pisale i pozitivne stvari. Najnovija analiza dolazi iz „Brukings instituta“, sa naslovom „Putin je uhvaćen u klasičnu zamku: Ruska vojna moć bledi i slabi“.

 

Sergej Aleksašenko, nekadašnji pomoćnik guvernera centralne banke, nekoliko puta je ponovio zapadnim političarima i medijima da prestanu da Rusiju nazivaju „slabom“.  On tvrdi da je Rusija daleko jača nego što ljudi misle, naročito u ekonomskom smislu, te da bez problema parira Sjedinjenim Državama.

 

E sad, tu na scenu stupa „Brukings institut“, čiji tim eksperata za spoljnu politiku piše da Aleksašenko greši, i da je „Rusija slaba, a predsednik Vladimir Putin još slabiji“. Prema njihovom izveštaju, Aleksašenko je napravio tri ključne greške.

„Brukings“ piše da Putin ima tri velike slabosti

Prvo, Aleksašenko pretpostavlja da su snaga i slabost statične vrednosti, zbog čega ne vidi promenljive trendove na svetskoj sceni. S obzirom da su snaga i slabost dinamične i promenljive, one se tokom vremena menjaju.

 

Uprkos ruskoj vojnoj dominaciji u Ukrajini, „Brukings“ tvrdi da vojna moć najveće zemlje na svetu nepovratno slabi, a svoju tezu zasniva na činjenici da je ruska ekonomija u kolapsu. Velika sredstva koja se ulažu u modernizaciju vojske bukvalno izjedaju ionako posrnulu rusku ekonomiju, a samo je pitanje vremena kada će se sve urušiti poput kule od karata, piše u izveštaju.

 

„Brukings“ navodi da je demonstracija sile na Crvenom trgu 9. maja bila samo maska, te da su ruski vojnici u Ukrajini demoralisani i ostavljeni. U daljem tekstu „Brukings“ piše da je Putin toliko nervozan zbog rastućeg broja žrtava sukoba u Ukrajini, da je naredio da svaka informacija o stradanju vojnika bude označena kao „državna tajna“. (BLIC)