Amfilohije opet širi mržnju

Amfilohije opet širi mržnju, Đukanović bi mogao to da iskoristi

 

 

Amfilohije Radović

Amfilohije Radović

 

 

Pridruživanje Crne Gore stavovima Evropske Unije po pitanju uloge Rusije u ukrajinskoj krizi, dovelo je do novog sukoba između premijera Mila Đukanovića i mitropolita SPC Amfilohija.

Amfilohije je na spoljnopolitičke poteze Vlade reagovao kletvom na račun Đukanovića, što otvara pitanje da li se radi o govoru mržnje i da li je ova Amfilohijeva usklađena sa Đukanovićevom političkom predizbornom propagandom o ugroženosti države.

Povod nove kletve mitropolita srpske crkve Amfilohija, ovoga puta na račun premijera Đukanovića, je, kako je to rečeno, zbog uvođenja sankcija Rusiji.

Citirajući svetog Petra Cetinjskog, Amfilohije je rekao „ko ne bio vjeran Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet 3.000 puta od mene”, upozoravajući Đukanovića da se upozna s tim riječima kada po prvi put uvodi sankcije Rusiji. Ovo nije prvi put da Amfilohije poteže kletve. Kada je posljednji put to uradio, bacajući kletve na one koji bi uklonili metalnu crkvu sa Rumije, prekršajni sud mu je izrekao opomenu ocjenjujući to govorom mržnje.

Ponovno izricanje kletvi ima elemenata govora mržnje i prvosvještenik ne bi trebalo da se miješa u državnu politiku, već da ostane u granicama vjerskog djelovanja, kaže podgorički advokat Željko Tomović koji vjeruje da će državni tužilac reagovati:

“Odlukom Vlade Crne Gore nijesu ni na koji način dovedena u pitanje vjerska opredjeljenja građana Crne Gore i to je ona granica u okviru koje se trebao zadržati vjerski preosvještenik. Prema tome, nema osnova za bilo kakvo neovlašćeno miješanje u državne poslove. Smatram da tu itekako ima elemenata govora mržnje ali to je u nadležnosti državnog tužioca, budući da je Amfilohije kao mitropolit SPC u Crnoj Gori već osuđen za govor mržnje. Za očekivati je dalje djelovanje državnog tužioca.“

Nova Amfilohijeva kletva, oštrija nego prethodne, dolazi nakon višemjesečnog otopoljavanja odnosa između vrha vlasti i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Jačanje društvene pozicije i normalizovanje odnosa sa vlastima došlo je u drugoj polovini prošle godine završena izgradnja hrama u Podgorici uz pomoć države.

To je pratio pokušaj Đukanovićeve stranke da se približi srpskim nacionalnim političkim subjektima.

Profesor Svetozar Jovićević primjećuje da su odnosi Đukanovića i Amfilohija prepuni obrta:

Svetozar JovićevićSvetozar Jovićević

”Amfilohije i Đukanović očigledno ulaze u jedan u nizu obrta u njihovim odnosima. Tu su oscilacije velike ali je jedna konstanta – i jedan i drugi, naročito Amfilohije ostaje dosljedan u svojim stavovima i dosljedan ostaje u ostvarivanju svojih interesa. Amfilohije koristi svoju već dobro oprobanu retoriku kletvi, a ona je sada prilično oštrija nego obično i to znači da su stvari postale vrlo ozbiljne.”

Amfilohijev napad na Đukanovića dolazi u trenutku kada je u Crnoj Gori u toku predizborna kampanja u kojoj se Đukanović odlučio za propagandnu strategiju u kojoj koristi krajnje oštar rječnik proglašavajući oponente plaćenicima stranih obavještajnih službi i predviđa nestanak države, ukoliko opozicija preuzme vlast prije svega u Podgorici.

To prema riječima profesora Jovićevića znači da Đukanović želi da povrati nekadašnje suverenističko biračko tijelo. Profesor Jovićević smatra da bi Đukanović u kampanji mogao u tom cilju da iskoristi i ovaj Amfilohijev napad

”Očigledno može poslužiti ovoj tezi koja se sada lansira i sve će se više lansirati i opet će to biti glavna tema i glavna motivacija i argumentacija DPS, odnosno samog Đukanovića da je država ugrožena. Naravno da kletve i Amfilohijevo prizivanje Rusije, prizivanje Srbije nema smisla jer vlast tamo očigledno igra drugačiju igru, Đukanoviću očigledno može dobro doći.”

Profesor Jovićević ipak vjeruje da će odnosi između vrha Đukanovićeve stranke i Srpske pravoslavne crkve biti izglađeni prvom prilikom

”Što se tiče odnosa vrha DPS sa srpskom crkvom nema tu naročitih velikih problema jer kada iskrsnu nove okolnosti, interesi lako će oni prevazići ove kletve.”

 


Srđan Janković

Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Kao novinar radi na Radiju Slobodna Evropa od novembra 1999. godine.